Rakennus Maailma

Ostoskorisi on tyhjä

Perinteisen putkiremontin haastajat

1.7.2008

Erilaisia pinnoitusmenetelmiä

Pnnoitus
PINNOITUS tehdään videokameran avulla näkökontrollissa, jotta joka paikkaan saadaan riittävä kerros pinnoitetta.

 

DaKKI

Menetelmä: pehmeä epoksimuovi levitetään keskipakovoiman ja harjan avulla viemäriputken sisäpinnalle.

Käyttökohteet: sisähalkaisijaltaan 32-160 mm:n valurauta-, PVC- ja betoniviemärien sekä lattiakaivojen sisäpuolinen pinnoitus. Pinnoite ei tartu polyolefiineista (polyeteeni ja polypropeeni) valmistettuihin komponentteihin.

Ruotsissa jo vuodesta 1991 lähtien käytössä ollut menetelmä, jolla on myös suomalainen VTT:n tuotesertifikaatti valurautaisten viemäriputkien korjausmenetelmänä.

Edustaja Suomessa: DaKKI Suomi Oy, www.dakki.fi

MENETELMÄN ETENEMINEN:

1. päivä:

Valmistelevat työt asunnossa ja sen märkätiloissa
Työn kannalta tarpeelliset pinnat suojataan suojapahvilla.
WC-istuin ja vesilukot irrotetaan
Lattiakaivon väliseinään avataan puhdistusaukko
Viemärit ja lattiakaivot puhdistetaan
Viemärien sisäpinnan kerrostumat ja ruoste poistetaan jyrsimällä
Putkien sisäpinnat pestään, dokumentoidaan videokameralla ja kuivataan ennen pinnoitusta

2. päivä:
Pinnoittaminen
Putket pinnoitetaan sisältä joustavalla epoksimassalla

3.-4. päivä:
Viimeistelytyöt
Lopputulos dokumentoidaan videokameralla
Pinnoituksen jälkeen WC-istuin sekä pesualtaan ja astianpesupöydän vesilukot kiinnitetään paikoilleen ja lattiakaivon puhdistusaukko tulpataan
Viemärijärjestelmä voidaan ottaa käyttöön vesilukkojen asennuksen jälkeen

Kommentit:

Jotain vaihtoehtoisten menetelmien rantautumisesta maahamme kertoo se, että vaikka DaKKI on pinnoitusmenetelmien edelläkävijä Suomessa, on sekin toiminut täällä vasta vuodesta 2004 lähtien, josta toimintaa on laajennettu välittämällä oikeuksia DaKKI- menetelmän työkaluihin ja materiaaleihin.

Menetelmässä käytettävä epoksimuovi on elastinen materiaali, joten se ei sovellu esim. maanvaraisiin viemäreihin, sillä alkuperäisen putken menettäessä esim. korroosion myötä kantavuutensa, pinnoite ei yksin kykene kannattelemaan ulkoista painetta.

DaKKI Oy:lla on kuitenkin tarjota em. ongelmaan Reliner-sujutusmenetelmä (kts. alempana), ja myös huonokuntoisia, talojen kellarista huoneistoihin vieviä pystyviemäriosuuksia voidaan pinnoittamisen sijasta sujuttaa, joten viemäriverkoston saneerauspaketti DaKKI on laajentunut kattavammaksi.

DaKKI-menetelmän epoksilla voidaan käsitellä putkien lisäksi mm. lattiakaivot, millä saadaan aikaan saumaton pinnoitekerros viemäreistä lattiakaivoille.

Dakki

Dakki

MYÖS lattiakaivot käsitellään epoksilla, jolloin saadaan yhtenäinen kattava
pinnoitekerros.

DAKKI-MENETELMÄSSÄ pinnoitustyökalu on harja, jolla pehmeä epoksimassa levitetään keskipakovoiman avulla putken sisäpinnalle.

 

 


 

Tubus

Menetelmä: polyesterimuovimassaa ruiskutetaan putken sisäpintaan n. 3-5 mm:n kerros.

Käyttökohteet: kiinteistön sisäpuoliset viemärit ja lattiakaivot, putkikoot 50-300 mm.

Tubus-tekniikalla pinnoitettava putkimateriaali voi olla valurautaa, terästä, muovia tai lasikuitua.
Ruotsalainen menetelmä, joka on ollut käytössä jo yli 10 vuotta.

Edustaja Suomessa: EW-Liner Oy, www.ew-liner.fi

Pysty - ja lattiaviemäriremontin eteneminen Tubus-menetelmällä

1. vaihe
Työn alle menevän huoneiston tarvittavien seinä- ja lattiapintojen suojaaminen.

2. vaihe
WC-istuimet irrotetaan ja lavuaarien hajulukot puretaan.
Lattiakaivon hajulevyn läpi porataan reikä jotta puhdistus -, tähystys- ja pinnoitustyökalut saadaan sisälle viemäriin. Reikä tulpataan umpeen lopuksi.
Keittiössä tiskipöydän alla oleva vanha valurautainen hajulukko ja muhvi poistetaan.

3. vaihe
Viemäreiden mekaaninen puhdistaminen pyörivällä rassilla.

4. vaihe
Viemäreiden huuhtelu ja tähystäminen.

5. vaihe
Viemärin kuivaus.

6. vaihe
Viemärien pinnoittaminen. Ruiskuttaminen suoritetaan monitorilla tapahtuvassa näkökontrollissa kolmeen kertaan putken sisäpintaan, käsittelyjen välillä pinnoite kuivaa tunnin.

7. vaihe
Valmiin viemärin kuvaaminen ja dokumentointi

8. vaihe
Lattiakaivojen käsitteleminen sivelemällä tai ruiskuttamalla muovipinnoite kaivoihin.

9. vaihe
WC-istuimen ja putkiliitosten asennus.

Työn ajan koko viemärilinjasto on käyttökiellossa, joten huoneistokohtaisesti rajoituksia on noin viikon ajan riippuen talon kerrosmäärästä. Käyttökielto on ehdoton, sillä yksikin ylimääräinen WC-huuhtelu kriittisellä hetkellä pilaa meneillään olevan pinnoitustyön ja koituu kalliiksi.

Kommentit:
Tubus-menetelmän edustajana toimiva EW-Liner Oy perustettiin v. 2006 osaksi viemäri- ja putkistohuollon erikoisosaamista tarjoavaa Eerola-yhtiöitä.
EW-Liner Oy:n edustajan mukaan Tubus-systeemillä on saneerattu putkia Suomessa jo kymmenissä kohteissa. Tehdyt urakat ovat olleet erityyppisiä. Tekniikalla on käsitelty esimerkiksi kokonaisia omakotitalojen viemäriverkostoja sekä teollisuuskiinteistön tai kerrostalojen viemäriverkoston osia, kuten pysty- tai vaakaviemäreitä.

Tubus-tekniikalla ruiskutettava muovipinnoite vastaa EW-Linerin mukaan materiaaliltaan ja vahvuudeltaan uutta putkea. Tilanteet, joissa Tubus-tekniikkaa ei voida enää käyttää, ovat tapauskohtaisia. Jos putkesta löytyy reikä, sen päälle voidaan asentaa ohjaimella lasikuituinen holkki, joka toimii ruiskutettavan pinnoitteen muottina, mutta jos putkessa on vaikkapa jyrkkä kulma ja sen jälkeen reikä, tai useampia reikiä peräkkäin, voi olla tarkoituksenmukaisinta vaihtaa putki uuteen.

Pinnoitus
VAIHTOEHTOISIA menetelmiä tarjoavien yritysten tuotepaketti on laajentunut kattamaan erilaisia menetelmiä, joilla putkia voidaan pinnoittaa ja tarvittaessa vauriokohtia korjata vaikkapa sujutustekniikalla.

 


 

PICOTE

Menetelmä: kaksikomponenttinen, polyuretaanipohjainen aine levitetään vanhan putken pintaan. Pinnoitusprosessissa käytetään tietokonetta apuna pinnoitteen määrän laskemisessa.

Käyttökohteet: Menetelmä soveltuu valurauta-, betoni, PVC- ja PP-muoviputkien, joiden halkaisija on 32-1250 mm, pinnoittamiseen.

Edustaja Suomessa: Innotia Oy, www.innotia.fi

PICOTE-menetelmän eteneminen:

1. vaihe
Lattia ja seinäpinnat suojataan.
WC-istuin ja hajulukot irrotetaan.
Lattiakaivon hajulukkoon porataan puhdistusaukko
Viemärit ja lattiakaivo paine huuhdellaan.

2. vaihe
Puhdistaminen
Viemärit jyrisitään, märkäpuhalletaan (puhdistaa pistesyöpymät) ja inhibitoidaan (estää ruostumisen ennen putkitusta). Viemärit huuhdellaan, kuivataan ja kuvataan

3. vaihe
Putkittaminen
Viemärit ja lattiakaivot putkitetaan kaksikomponenttipolyuretaanipohjaisella materiaalilla. Työn edistymistä seurataan kamerakuvan avulla. Putkitteen vahvuus tarkastetaan sähkömagneettisella harjalla (valurautaputki). Lopuksi valmis työ kuvataan.

4. vaihe
Viimeistelytyöt
Lattiakaivon puhdistusaukko tulpataan, WC-istuin ja hajulukko kiinnitetään sekä tehdään loppusiivous. Viemäri voidaan ottaa käyttöön 24 tunnin kuluttua viimeistelytöistä.

Kokonaistyöaika on noin 4-6 vuorokautta per huoneisto. Tehdystä työstä tilaajalle luovutetaan videodokumentointi, huolto-ohjeet ja takuutodistus.

Kommentit:
Innotia Oy:n PICOTE-tekniikka on viimeisin tulokas vaihtoehtomenetelmien joukkoon.

PICOTE-edustajan mukaan kehitetyn menetelmän ansiosta saneerattavan putken sisäpintaan ei tehdä pelkästään pinnoitekalvoa, vaan valetaan uusi yhtenäinen, runkojäykkä ja saumaton putki. Jos vanha rautaputki korrosioituu, uuden materiaalin pitäisi taata putken kestävyys.

Ensimmäiset PICOTE-menetelmällä tehtävät kohteet on aloitettu vuoden 2008 alussa.

Uuden menetelmän uskottavuutta lisäävät sertifikaatit ja laatuluokitukset sekä kaikki tarvittavat testaukset pyritään tekemään vuoden 2008 aikana. Materiaali sinällään on jo pitkään ollut teollisuuden käytössä ja sen testauksia on suoritettu jo aiemmin useissa Euroopan maissa.

Menetelmässä käytettävä materiaali on koeteltu, ja muista pinnoitusmenetelmistä poiketen korostetaan tietokoneellisesti valvottua pinnoitusprosessin suorittamista. Tuotteen edustaja haluaa tehdä hieman pesäeroa muihin pinnoitusmenetelmiin käyttämällä menetelmästä termiä ”putkittaminen”, joka kuulostaa ”pelkkää” pinnoittamista pätevämmältä.

PICOTE-menetelmä aloittaa Suomessa vain kahden tiimin voimin, mutta kapasiteettia on luvattu lisätä jatkossa.


 

LSE

LSE (lyhenne tulee sanoista Luft = ilma, Sandstral = hiekka ja Epoxyharz = epoksi)

Menetelmä: putki pinnoitetaan epoksihartsilla paineilmaa hyväksikäyttäen. Pinnoite täyttää juomavesiputkistolle asetetut vaatimukset ja sitä on Suomessa testannut VTT.

Käyttökohteet: sisähalkaisijaltaan 5-150 mm:n käyttövesi-, viemäri- ja lämmitysverkostoputket. Mutkat ja liitokset eivät rajoita menetelmän käyttöä.

Menetelmä on kehitetty Sveitsissä 1987 ja Suomeen LSE-tekniikka saapui vuonna 2005 lisenssinhaltijanaan suomalainen Poxytec Oy
Edustaja Suomessa: Poxytec Oy, www.poxytec.fi

Menetelmän eteneminen:

1. vaihe
Ensimmäiseksi remontin alle menevästä linjastosta katkaistaan vedentulo ja linjan kaikki hanat irrotetaan. Irrotettuihin hanakulmiin liitetään paineilmakompressorin putkisto, jolloin putkilinjan, kompressorin ja suodatusyksikön välille syntyy suljettu kierto, jossa koko saneeraus tapahtuu.
Seuraavaksi putkilinja hiekkapuhalletaan sisäpinnaltaan puhtaaksi. Puhallukseen käytetään tarpeen mukaan sopivaa materiaalia, riippuen puhdistettavasta putkesta.

2. vaihe
Puhdistuksen jälkeen linja tähystetään ja putkiston kunto arvioidaan. Pienet pistesyöpymät putkien seinissä eivät haittaa pinnoitusta, mutta suurempien reikien ollessa kyseessä vaurioitunut kohta täytyy vaihtaa uuteen.

3. vaihe
Tähystyksen jälkeen aloitetaan putkiston pinnoitus tehdyn suunnitelman mukaisesti. Pinnoitettavan putkiosuuden hanakulmaan kiinnitetään epoksihartsia sisältävä patruuna, minkä jälkeen sen sisältö puhalletaan paineilmalla pinnoitettavalle matkalle.

Seuraavaksi kiinnitetään epoksipatruuna seuraavaan hanakulmaan ja näin edetään siten, että pinnoite kattaa aina edellisestä hanakulmasta tehdyn pinnoitteen.
Kun pinnoite on kuivunut vuorokauden suoritetaan linjalle vielä painekoe, jonka jälkeen kiinnitetään hanat paikoilleen ja linja on valmis käyttöön.
Yleensä remontin alla olevassa linjastossa on käyttökatkoja viikon ajan ja remonttimiehiä huoneistossa muutamana päivänä. Kylmää vettä järjestetään vesipostilla porraskäytävään ja viemäreitä voi käyttää normaalisti.

Kommentit:
LSE-menetelmä on ainakin toistaiseksi ainoa Suomessa tarjolla oleva käyttövesiputkien pinnoitusmenetelmä. Käyttövesiputkien pinnoittaminen on viemäreitä haasteellisempaa, onhan kyseessä paineistettu järjestelmä ja huomattavasti pienikokoisemmat putket. Menetelmällä on saneerattu käyttövesiputkia Suomessa jo useissa kohteissa.

Ennen vanhaan käyttövesiputkiston liitosjuotoksissa käytettiin sinkkikadolta suojaamattomia juotosmateriaaleja. Sinkkikato saattaa aiheuttaa edetessään liitosten heikkenemistä, johon pinnoitusmenetelmistä ei ole apua.


Sisältö

  1. Perinteisen putkiremontin haastajat
  2. Sujutusmenetelmiä rakennusten ulkopuolisiin putkilinjoihin
  3. Erilaisia pinnoitusmenetelmiä
  4. Erilaisia sujutusmenetelmiä

Tilaajapalvelut

Lehtiesittely
Tilaa lehti
Osoitteenmuutos
Tilausmuutokset

Mediatiedot

Lehti
Ilmestymis-ja aineistoaikataulu sekä ilmoitushinnat
Verkkopalvelu
Aineiston toimitus, tekniset tiedot ja hinnastot