Yksi Mikkelin Asuntomessujen pienimmistä omakotitaloista oli samalla myös yksi messujen edistyneimmistä, mitä ainakin energiaratkaisuihin tulee. Nuorelle parille suunnitellussa kuudenkymmenen neliön Fortum Kodissa oli muun muassa aurinkopaneelit, Sonnen-akkujärjestelmä, SmartLiving -kotiautomaatiojärjestelmä ja sähköauton latauspiste. Talo oli rakennettu kahdesta tilaelementistä, ja rakennuksessa oli kaksivesijärjestelmä, jonka avulla veden kulutus ja jäteveden määrä minimoidaan. Rakennus on lähes nollaenergiatalo. Pientalomalli oli ensiesittelyssä Asuntomessuilla.

SmartLiving-kotiautomaatiolla ohjataan lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta ja kodinkoneitakin. Ohjaus tapahtuu esimerkiksi tabletilla tai älypuhelimella, myös etänä. SmartLiving on vielä kokeiluvaiheessa, myyntiin se tullee vuonna 2018.

Suomessa ei toistaiseksi ole juurikaan ollut näytillä sellaisia aurinkosähköjärjestelmiä omakotitaloissa, jotka olisi rakennettu sähkön akkuvarastoinnin varaan. Fortum Koti on näistä ensimmäisiä. Talossa on saksalaisen Sonnen Gmbh:n älykkäät energianvarastointijärjestelmät sonnenBatterie eco 8.0 ja sonnenBatterie Hybrid 8.1, jotka koostuvat energian hallintaohjelmistosta, mittausyksiköstä, invertteristä ja akkumoduuleista. Järjestelmän LiFePO4-akussa ei ole käytetty ympäristölle haitallisia raskasmetalleja.

Järjestelmä mittaa ja vertaa aurinkoenergian tuotantoa, akun lataustasoa sekä sähkön reaaliaikaista kulutusta. Se lataa akkua silloin kun ylimääräistä energiaa tuotetaan ja käyttää akussa varastoitua energiaa silloin kun se on taloudellisesti järkevintä.

Laitteiston koko alkaa 4 kWh:sta ja se on laajennettavissa 2 kWh:n portaissa lisäämällä siihen akkumoduuleita aina 48 kilowattituntiin asti. Neljän kilowattitunnin energiavarasto on riittävä aloituskokoonpano useimmille omakotitaloille. Fortum Kodissa akun koko on kuusi kilowattituntia. Järjestelmän takaisinmaksuajaksi lasketaan noin 12 vuotta.

Sonnen Gmbh sanoo olevansa älykkäiden energianvarastointijärjestelmien markkinajohtaja koko maailmassa. Asennettuja järjestelmiä on yli 16 000, mikä ei vielä ole kovinkaan suuri määrä.

Hajautus tarjoaa säädettävyyttä verkkoon

Yksi seikka Fortum Koti -hankkeen kiinnostavuudessa piilee tietenkin suuren energiayhtiön kiinnostuksessa hajautettua, aurinkosähköön perustuvaa tuotantoa kohtaan. Johtaja Jukka Toivonen Fortumilta sanoo, että kiinnostuksen syy on yksinkertainen: sähköverkkoon tarvittava kysyntäjousto. Niin aurinkosähköjärjestelmien akut, sähköautojen akut kuin sähkölämmitteiset vesivaraajatkin voivat toimia verkon kuormien tasaajina. Sähkönkulutuksen huippuina varaajat pudotetaan verkosta. Kun kulutuspiikit eivät ole kaikkialla samaan aikaan, myös uusiutuvan energian tuotanto mahtuu kasvamaan. Tähän tasaustarpeeseen ja sen ohjaamiseen on myös tuote, Fortum Fiksu Energiaseuranta.

”Fiksun avulla akut ja tavalliset 300 litran varaajat laitetaan säätämään verkkoa. Akut ovat vielä paremmin säädettävissä kuin varaajat. Se ei näy käytännössä asiakkaalle millään tavalla; yösähköllä lämmitetyt varaajat lämmitetään edelleen öisin, mutta niin että kulutuspiikit eivät osu kaikki samaan aikaan. Taloon asennettavan ohjausyksikön kautta saadaan paitsi reaaliaikainen sähkönkäyttötieto, myös mahdollisuus oman sähkönkäytön tutkimiseen – eri laitteiden vaikutuksia kulutukseen on helppo kokeilla”, Toivonen kertoo.

Fiksu Energianseurantapalvelu on ilmainen, mutta edellyttää toki Fortumin asiakkuutta. Palvelun valitseva saa myös sähkönsä halvemmalla, kun perusmaksua ei tarvitse maksaa. Sen tietenkin uskotaan ja toivotaan lisäävän palvelun kiinnostavuutta.

Fortum Kodin sähköauton latauspiste tarjoaa myös mahdollisuuden säilöä aurinkosähköä suoraan auton akkuihin. Jos tuotantoa on enemmän kuin kulutusta, ylituotannon verran arvoa voidaan ladata Charge&Drive -avaimelle, jota voi käyttää missä tahansa Fortum Charge&Drive -latauspisteessä Suomessa.

Jukka Toivonen on varma siitä, että kun aurinkopaneelit ovat löytäneet tiensä suomalaiskatoille, myös akkuihin perustuvat aurinkosähköjärjestelmät tulevat lyömään itsensä läpi.

”Vertaisin tilannetta siihen kehitykseen, jonka ilmalämpöpumput ovat käyneet. Viitisentoista vuotta sitten niitä pidettiin lähes huuhaana, leluina joka tapauksessa. Ja nyt: niitä myydään luokkaa 60 000 kappaletta vuodessa ja asennettujen ilppien kokonaismäärä lienee jo yli 700 000 kappaleen”, Toivonen hahmottelee. Niinpä Fortumilla tähän on varauduttu – kaikkien heidän myymiensä aurinkosähköjärjestelmien invertterit ovat myös akkukäyttöön sopivia.

SonnenBatterien taloudellinen hyöty

• Takuu 10 000 lataussykliä.

• Arvio eliniän odotteesta >15 000 lataussykliä.

• Ladataan täyteen aurinkosähköllä ja ladattu energia käytetään omaan kulutukseen.

• Sähkön hinta keskimäärin 15 c/kWh * 15 000 sykliä * 6 kWh varaus = 90 MWh. 90 MWh * hyöty 150 €/MWh = 13 500 €

• Jos sähkön hinta nousee 20 senttiin/kWh, 15 000 sykliä * 6 kWh varaus = 90 MWh. 90 MWh * hyöty 200 €/MWh = 18 000 €

• Verrataan akun hintaan, joka on 7 978 €

• Akun hinta asennettuna 8 700 € (alv) – kotitalousvähennys 722 €