100 puistoa -kampanja haastoi kesän alussa suomalaiset tarkkailemaan viherympäristöjä ja kertomaan, mistä löytyvät Suomen parhaat puistot.

Tavoitteena oli löytää erilaisia puistoja eri puolilta Suomea: pieniä, suuria, tunnettuja, vähemmän tunnettuja, luonnonmukaisia ja rakennettuja. Kriteerinä oli, että puiston tai viheralueen täytyy olla julkinen ja kaikkien saavutettavissa.

Ehdotuksia tuli kaikkiaan 670 eri puolilta Suomea. Eniten mainintoja keräsivät Kotkan (172), Porin (119) ja Oulun (61) puistot. Porin Kirjurinluoto, Kotkan Sapokka ja Katariinan Meripuisto sekä Oulun Ainolan puisto / Hupisaaret olivat ehdottajien suosikkeja. Helsingistä taas ehdotettiin eniten eri puistoja. Vastaajien perusteluissa korostuivat erityisesti puistojen moninaiskäyttö, toiminnallisuus, tunnelma, muistot ja kokemukset sekä puistojen saavutettavuus.

Sadan parhaan puiston listan valinnasta vastasi asiantuntijaraati, johon kuuluivat Kaupunginpuutarhurien Seuran puheenjohtaja Timo Koski, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ja ympäristötaiteilija Kaisa Berry. Valittujen puistojen lista on nähtävissä 100 puistoa -kampanjasivulla.

Erityismaininnat Lapualle, Helsinkiin ja Kotkaan

Sadan puiston lisäksi asiantuntijaraati valitsi vastausten joukosta myös parhaat perustelut ja parhaan sosiaalisen median #100puistoa -postauksen. Maininnan saivat lapualainen Peikkopuro, helsinkiläinen Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha ja kotkalainen Katariinan meripuisto.

Perhepäivähoitajat Ulla Juosmäki, Tanja Hangasmäki ja Mirja Antila kiteyttivät asiantuntijaraadin mukaan erityisesti sanallisiin perusteluihinsa sen, miten lähiluonto sellaisenaan voi inspiroida ja aktivoida lapsia leikkiympäristönä ympäri vuoden.

“Me, perhepäivähoitajat Ulla (evp), Tanja ja Mirja lapsiryhmineen, ehdotamme parhaaksi puistoksi Lapuan Ritamäellä Kauniston mäellä sijaitsevaa puroa ja sen ympäristöä. Paikan nimi kertoo jo paljon mutta se tarjoaa myös parhaat mahdollisuudet tutkimiseen, liikkumiseen, kiipeilyyn, leikkimiseen, vuodenaikojen seuraamiseen. Paikka on meidän terveysmetsä ja elämyspuisto. Purossa kahlaaminen, kivien heittely, mustekalamummojen onkiminen, kaarna- ja käpylaivojen uittaminen on sallittua. Kivet ja kaatuneet puut ovat mainioita kiipeilypaikkoja. Tänä keväänä puro tarjosi meille hienon jäämäen lasketteluun. Peikkopuro on ikärajaton ja auki vuoden jokaisena päivänä. Paras paikka ikinä!”

Satu Karjalaisen ottamassa kuvassa Roihuvuoren japanilaistyylisessä puutarhassa on onnistuttu hienostuneella tavalla vangitsemaan valon ja puiden leikki. Se houkuttelee puistoon tavoittelemaan kuvasta huokuvaa rauhoittavaa tunnelmaa, raati toteaa.

Miina Sillanpään kuvaama kotkalaisten koululaisten yhteisötaideteos Kotkan kansallisessa kaupunkipuistossa, Katariinan Meripuistossa johdattaa optimistiseen ja eteenpäin katsovaan puistojen suunnittelun ja käytön tulevaisuuteen. Siinä yhdistyy puistojen osallistava käyttö sekä Kotkan ennakkoluuloton ja innovatiivinen työ puistokulttuurin parissa, perustelee asiantuntijaraati.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluneen kampanjan järjestivät Kaupunginpuutarhurien Seura, Viherympäristöliitto ja kansallisten kaupunkipuistojen verkosto.