Rakentamisessa on logistisia haasteita, kun koti ja työ ovat satojen kilometrien päässä kesämökin työmaalta. Yhteistyöllä ja aikatauluttamisella työ kuitenkin sujuu.

Pieksämäki on Tero ja Maritta Valkoselle tuttua ja läheistä seutua, sillä pariskunnan juuret ovat siellä. Sukulaiset ja ja ystävät asuvat lähiseudulla ja kaupungissa on jopa kummilasten koti. Valkosten yhteydet Pieksämäelle ovat tiiviit.

”Äiti ja isä veivät minut jo pikkupoikana Pieksämäellä kesämökille. Kävelimme luonnossa, liikuimme vesillä, kalastimme, marjastimme ja vietimme yhteistä aikaa. Isompana aloin kulkea metsällä. Nämä tapahtumat ovat jättäneet lämpimät ja miellyttävät muistot mieleeni”, Tero Valkonen kertoo.

Kesäpaikka tai omakotitalo

Valkosen perhe on lomaillut joka kesä Pieksämäellä vähintään kuukauden. Koko perhe on reissannut siis usein 300 kilometrin matkaa Tuusulan Kellokoskelta Pieksämäelle. Myös lyhyenäkin viikonloppuna ja vapaapäivinä mieli on palanut ystävien luo ja luonnonhelmaan. Uudeltamaalta Savoon ajaa muutamassa tunnissa.

”Vietimme kesiä sukulaisten luona ja yövyimme heidän luonaan. Mieli alkoi kuitenkin tehdä uutta ja omaa. Toisten nurkissa pyöriminen sai riittää. Tarvitsimme lisätilaa ja omaa rauhaa. Vaihtoehtoina olivat omakotitalon rakentaminen Etelä-Suomeen tai kesäpaikan etsiminen Etelä-Savosta.”

Valkoset päätyivät oman mansikkapaikan hakemiseen ja kesämökin rakentamiseen Pieksämäelle. Tero halusi tarjota lapsilleen mahdollisuuden aistia samoja tunnelmia ja tutustua kauniiseen luontoon kuin oli itse kokenut.

”Halusimme kesäpaikan vesistön ääreen ja paikalle tuli päästä autolla ympäri vuoden. Asiat lähtivät rullaamaan, kun isäni ja setäni lahjoittivat meille 4 000 neliömetrin tontin Pyhäjärven rannalta Pieksämäeltä”, Tero Valkonen sanoo.

Kesämökki ja rantasauna

Valkoset aloittivat kesäpaikan suunnittelun naapurin ammattilaisen kanssa, kun tonttiasia oli saatu kuntoon ja rakennuslupaa selvitetty rakennusviranomaisten kanssa. Pyhäjärvi sijaitsee Pieksämäeltä Jyväskylän suuntaan menevän tien läheisyydessä. Seitsemän kilometriä pitkässä järvessä on peräti 46 saarta ja suuri ja avoin järvenselkä.

”Kesämökin suunnittelu oli mielenkiintoista. Sisustussuunnittelija Sari Behm auttoi meitä rakennusten sijoittelussa tontille. Tarvitsimme tilavan ja talviasuttavan päärakennuksen, aitan ja erillisen saunan. Halusimme, että niissä on riittävä varustelu ja että ne on tehty hyvin. Ehkä joskus tulemme asumaan kesämökillä pitkiä aikoja”, Tero Valkonen mainitsee.

Valkoset kilpailuttivat mökkitoimittajia. Parhaaksi tarjoukseksi osoittautui Kontiotuotteen kolmen huoneen, keittiön ja aputilojen kokonaisuus. Myös aitta tuli Kontiolta. Saunarakennuksen toimitti Honkarakenne. Kaupanteon jälkeen saatiin piirustukset rakennusluvan hakemista varten.

”Isäni Jukka lupasi auttaa meitä rakentamisessa ja me olimme perheen kanssa valmiita matkaamaan Pieksämäelle niin usein kuin vain päivätöiltä ehdimme. Sovimme tehtaan kanssa, että he toimittavat hirsipaketin, me teetämme perustukset ja paikalliset Laukkarisen veljekset asentavat rakennukset vesikattovalmiuteen. Tarkoituksena oli, että jatkamme isäni kanssa tästä vaiheesta eteenpäin”, Tero Valkonen kertoo.

Logistinen välimatka

Rakentaminen voi aiheuttaa ylimääräisiä väristyksiä, kun kesämökkitontti on satojen kilometrien päässä. Tavarahankinnat, lupien hakeminen, materiaalitoimitukset, ammattilaisten etsintä ja kaiken sitominen yhteen vaatii hyviä hermoja ja järjestelykykyä.

”Välimatka aiheuttaa omat haasteet. Esimerkiksi perustustöissä oli aluksi epäselvyyttä. Hirsipaketti oli tulossa, mutta emme olleet muistaneet sopia kaivinkoneen kuljettajaa ja maansiirtotöistä huolehtivaa. Paikkakunnalta ei löytynyt urakoitsijaa siihen hätään”, Tero Valkonen kertaa.

Valkonen muisti Tuusulassa naapurissa asuvan maanrakennuksen ammattilaisen Kari Saarisen. Hän marssi yrittäjän ovelle kertomaan asiansa ja sen kiireellisyyden. Onneksi kaivuutyöt ja perustuksen valmistaminen onnistui häneltä lyhyellä varoitusajalla. Kaivinkone ja muut tarvittavat työkalut kuljetettiin Tuusulasta Pieksämäelle töiden ajaksi ja perustukset saatiin tehtyä moitteettomasti.

”Maansiirto- ja perustustöistä tuli meille lisälaskua koneiden kuljetuksista ja myös siitä, että hiekkakumpareen alla järven rannassa olikin yllättäen multakerros. Multa piti poistaa, ajaa soraa tilalle ja saada näillä ratkaisuilla hyvä pohja rakennukselle. Asioiden järjestely toiselta paikkakunnalta vaati kuitenkin paljon energiaa.”

Onneksi nykytekniikka tarjoaa apua yhteydenpidossa. Älypuhelin ja sähköposti ovat mainioita ja nopeita välineitä myös rakennusasioiden hoidossa. Tieto kulkee asiantuntijoiden välillä nopeasti. Esimerkiksi piirustukset, luvat ja asentamisen yksityiskohdat voi lähettää sähköisesti rakennuttajalta tekijälle ja tehtaalta rakennuspaikalle.

”Tutut tekijät, luottamus ja palveleva rautakauppa ovat olleet tärkeitä rakentamisen onnistumiselle. Ysiraudasta Pieksämäellä on tullut minulle lähes viikonloppujen koti kesäpaikkaa tehdessäni. Olen tarvinnut rautakaupan palveluita, tuotteita ja myyjien opastusta lähes joka kerta tontilla ollessani”, Tero Valkonen sanoo.

Etäohjattavaa tekniikkaa

Valkoset halusivat kesäpaikalleen mahdollisimman helppokäyttöistä ja toimivaa tekniikkaa. Rakennukset lämmitetään sähköllä. Sähkökaapelit asennettiin lattiarakenteisiin. Ilmanvaihtolaite on koneellinen tulo-poistokone ja siinä on lämmöntalteenotto. Tekniikka on sellaista, että siihen voi luottaa, vaikka paikkakunnalla ei itse olisikaan paikalla.

”Hankimme myös varaavan takan ja kaksi puulämmitteistä kiuasta. Puuta on saatavilla, joten pärjäämme, vaikka sähköt menisivät poikki kovan talven ja lumikuorman takia. Lisäksi päärakennuksen yläpohjaan vedetään sähköjohdot aurinkopaneelien mahdollista asentamista varten”, Tero Valkonen kertoo.

Tekniikkaa voi hallita myös etänä. Ilmanvaihtoa voi ohjata älypuhelimen avulla WiFi-yhteyden kautta, samoin lämmitystä. Lämmityksessä Valkoset voivat säästää, sillä termostaatit mahdollistavat lämpötilan pudottamisen viidellä asteella. Lämpötilaa voidaan vähentää, kun mökillä ei oleskella, ja lämmityksen saa päälle nopeasti, kun mökille ollaan matkalla.

”Pystyn ohjaamaan tekniikkaa lähes mistä vain älypuhelimen avulla. Se on mukavaa ja helppoa – ja tuo asumiseen myös turvallisuutta.”

Isä ja sukulaiset auttavat

Rakennukset sijoitettiin järven suuntaan ja niin lähelle vesistöä kuin lupaehdot sallivat. Isot ikkunat tuovat valoa päärakennukseen ja tarjoavat kauniin järvinäkymän.

Päätalossa on keittiö, olotila, kaksi makuuhuonetta, pesutilat ja kodinhoitohuone. Rantasaunasta löytyvät löylyhuone ja kylpyhuone. 15 neliömetrin aittarakennuksessa voivat yöpyä vieraat tai lapset kavereineen.

”Isä, puolison ja minun sukulaiset sekä kaverit ovat auttaneet paljon rakennusprojektissa. Ilman heitä tuskin olisin selvinnyt – tai ainakin rakentaminen olisi kestänyt vielä pidempään. Tekemistä riittää edelleen, mutta tulevana kesänä toivottavasti pääsemme jo kesämökille. Lapset jo kyselevätkin, milloin alkaa olla valmista.”

Loppusuora häämöttää

Valkosten kesämökkiurakka alkoi vuonna 2016. Talon piti alun perin syntyä noin tuhannen euron neliöhinnalla. Talousarvio on kuitenkin ylittynyt selvästi, kun rakennus eristetään hyvin ja tekniikkaa hankitaan kuten omakotitaloon. Myös lisäkustannukset perustamisessa, maanvaihdossa ja muissa hankinnoissa ovat yllättäneet. Nyt rakentamishinnan toivotaan asettuvan 1 700 euroon neliöltä

Kesämökin rakentamisessa oltiin kuitenkin 2018 jo loppusuoralla. Rakennuksiin saadaan pian vedet, ja lämmitys ja ilmanvaihto jo toimivat. Kalusteiden asentamista, maalaustöitä ja siivoamista vielä riittää. Myös pihanlaitto odottaa tekijää.

”Kun rahat alkavat loppua, pitää ruveta itse tekemään entistä enemmän. Mitään ei kannata miettiä tarkasti liian aikaisessa vaiheessa. Suunnitelmat muuttuvat, ja usein parempaan suuntaan ajan kuluessa”, Tero Valkonen naurahtaa budjettiylitykselle.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 5/18.

Lue lisää:

Miksi omakotirakentajan budjetti usein pettää?