Nyt se on tutkittu: suomalaiset rakastavat huonekasveja. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että lähes 80 prosentilla on huonekasveja ja iso osa suomalaisista ei voisi kuvitella kotiaan ilman niitä. Naisten suosikiksi nousi orkidea. Miesten suosituin huonekasvi on kaktus. Suosikkeja ovat perinteiset ja helppohoitoiset kasvit ja vain pieni osa lähtee metsästämään trendikasveja. Biolanin lokakuussa teettämään huonekasvikyselyyn vastasi 1 000 suomalaista.

Naisista 32 prosenttia ja miehistä 13 prosenttia kertoo, että kodissa pitää ehdottomasti olla huonekasveja. Nykyinen määrä riittää monelle, mutta lisääkin halutaan. Joka toinen nainen haluaa kotiinsa lisää huonekasveja ja joka kolmas mieskin unelmoi suuremmasta kasvimäärästä.

Huonekasvit kuuluvat oleskelutiloihin

Suomalaiset laittavat kasveja huoneisiin, joissa vietetään eniten aikaa. Suosikkipaikka huonekasville on olohuone. Lähes joka toisella vastaajalla vehreyttä löytyy makuuhuoneesta ja joka kolmannella keittiöstä.

”On hyvä, että tiloissa, joissa oleskellaan paljon, on kasveja. Kasvit parantavat sisäilman laatua tuottamalla happea ja haihduttamalla kosteutta lehdistään. Kasvit myös pystyvät imemään ilmarakojensa kautta haitallisia yhdisteitä ja hajottamaan niitä. Kauneutensa lisäksi huonekasveilla on siis paljon hyödyllisiä ominaisuuksia”, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Eteiseen huonekasvin laittaa vain 8 prosenttia ja kylpyhuoneeseen vain 3 prosenttia. Vessakaan ei ole meidän suomalaisten mielestä huonekasvin paikka. Erityisesti naiset karttavat vessan ja huonekasvin yhdistelmää.

”Onneksi kodin pimeimmissä tiloissa pidetään vähemmän huonekasveja. Vaikka sisustuskuvissa eteinen tai vessa on monesti somistettu kasveilla, tosiasiassa valonpuute yleensä näännyttää kasvit näissä tiloissa ennen pitkää. Jos haluaa saada kasvin viihtymään, se kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen”, Riikka Kerttula muistuttaa.

Ei tästä perheriitaa synny

Suomalaisten suosikkikukkia ovat perinteiset huonekasvit: kaktus, orkidea, rahapuu, jukkapalmu ja saintpaulia. Naisilla selvä ykkössuosikki on orkidea; 42 prosenttia valitsisi sen, jos nyt ostaisi huonekasvin. Miehet ovat omasta suosikistaan vielä yksimielisempiä; joka toinen valitsisi kaktuksen.

”Sanotaan, että miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta. Myös huonekasvien valinnassa näkyy eroja, mutta lajit ovat sekä miesten että naisten listalla kokonaisuudessaan yhteneväiset. Paras keino välttää kukkakiista on hankkia useampi huonekasvi, niin kaikki osapuolet saavat varmasti myös oman suosikkinsa”, Riikka Kerttula vinkkaa.