Lakea on kehittänyt ennennäkemättömän puuta ja betonia yhdistävän kerrostalojen rakentamistavan. Tilaelementeistä rakennettava ensimmäinen Sydänpuu-puukerrostalo nousee Seinäjoen asuntomessualueelle Pruukinrantaan. Lakean As Oy Seinäjoen Tuohi -nimisen kerrostalon työmaalla on juuri aloitettu työt.

”Pääurakoitsija Seinäjoen Rakennustekniikka aloitti maarakennustyöt ja kuhmolainen Elementti Sampo alkaa valmistaa puisia tilaelementtejä kohteeseen. Myös muut urakkasopimukset ja materiaalitoimittajat alkavat olla sovittuina. Työt ovat alkaneet aikataulussa”, Lakea Oy:n tekninen johtaja Veikko Jokimäki kertoo.

Sydänpuu-nimisen uuden rakentamistavan perusidea on, että talo on muutoin puurakenteinen, mutta märkätilat ovat betonia. Betoniset märkätilamoduulit asennetaan taloon ensin, ja näiden moduulien ympärille asennetaan puuelementit. Innovaatio parantaa rakentamisturvallisuutta ja tekee rakentamisesta tasalaatuista sääoloista huolimatta. Moduulirakentaminen antaa myös liikkumavaraa siinä, miten asuntoja voidaan muunnella.

Lakea on hakenut innovaatiolleen patenttisuojaa. Patenttihakemuksen käsittely on vielä kesken.

”Menee pitkälle ensi vuoteen, kun patenttihakemuksesta voi odottaa välipäätöstä”, Jokimäki sanoo.

Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila iloitsee Sydänpuu-konseptin etenemisestä.

”Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä puurakentamisen kehittämiseksi. Tämä konsepti on tästä tuloksena. Hienoa, että työ konkretisoituu nyt.”

Mantila sanoo myös, että rakennusala kaipaakin innovaatioita.

”Me Lakealla haluamme edelleen kehittää Sydänpuuta. Uusi rakennustapa mahdollistaa esimerkiksi asunnon hankinnan palvelumuotoiluun uusia tapoja.”

Tuohi-puukerrostalon arvioitu valmistumisaika on syksyllä 2018.