Puutarhuri Suvi Tanskanen tietää, miten kestävä ja kaunis piha rakennetaan. Näillä Suvin vinkeillä onnistut itsekin rakentamaan pihan, josta on iloa pitkään.

1 Hyödynnä tontin kasvuoloja ja ota ilo irti siitä, millainen tontti on. Ihan toiseksi ei luonnonoloja voi ainakaan helposti tai pysyvästi edes muuttaa.

2 Suunnittele pihan tilanjako ja työjärjestys kunnolla, ettei tarvitse työn jatkuessa purkaa pahimmassa tapauksessa jo valmista osaa. Kun runko on harkittu, yksityiskohtia voi kehittää.

3 Käytä rohkeasti mielikuvitusta materiaalien ja kasvien valinnassa. Hyödynnä kierrätysmateriaaleja, sillä esimerkiksi luononkivi on ikuista.

4 Käytä suodatinkankaita kiveysten alla ja katteita nuorilla istutuksilla. Vanhasta pohjamaasta versovat juuririkkaruohot, ellei eristettä ole.

5 Kokeile rohkeasti mieleisiäsi kasvilajeja, vaikka niiden arveltaisiin menestyvän hieman toisenlaisessa puutarhassa. Suojaisalla kasvupaikalla kasvit viihtyvät vyöhykesuosituksia pohjoisemmassakin.

6 Tee poluista ja muista kulkureiteistä riittävän leveät, jotta niille mahtuvat ainakin kottikärryt. Kata ne kivillä, jotta kulkeminen helpottuu eivätkä polut kasva umpeen.

7 Kierrätä puutarhan kasvimateriaali kompostoimalla paikalla tai kierrätä ravinteet kompostin kautta. Saat ilmaista maanparannusainetta tuleville istutuksille ja ravinteikkaaksi katteeksi.

Lue TM Rakennusmaailmasta 7/18, kuinka Suvi Taskinen rakentaa omaa puutarhaansa metsämaatontille Etelä-Suomeen.