Vuonna 1983 rakennetun rivitalohuoneiston alkuperäiskunnossa ollut sauna pesutiloineen oli remontin edessä. Suunnitelmissa oli purkaa kaikki vanha pois ja laittaa uutta tilalle.

Taloyhtiöillä on eri käytäntöjä märkätiloja koskevien remonttien ja materiaalimaksatusten suhteen. Tässä tapauksessa taloyhtiö korvasi remontin yhteydessä lattiakaivon vaihdon, rikkoutuneen wc-istuimen ja vedeneristeet sekä niihin liittyvät työt.

Kosteusmittaukset, asbestikartoitukset ja loput työt tarvikkeineen jäivät osakkeen omistajan maksettaviksi.

Lähes kaikki valveutuneet kuluttajat sekä urakoitsijat teettävät nykyisin kosteusmittauksen ennen purkutöihin ryhtymistä. Taloyhtiöt sen pääsääntöisesti vaativat ja useimmiten hoitavatkin siitä syntyneet kustannukset. Asbestihommien suhteen onkin jo toinen juttu.

Alipaineistus helpottaa pölynhallintaa

Tässä remppakohteessa ei asbestia näytteiden perusteella ollut, joten purkuhommat sai tehdä tavalliseen tapaan. Mikäli asbestia olisi löytynyt, olisi purkutyöt saanut suorittaa vain asbestipurkuun perehtynyt yritys.

Vaikka asunto oli remontin aikana tyhjllään, tehtiin purkutyöt alipaineistettuna. Alipaineistajia saa konevuokraamosta ja koneeseen liitettävän kiinteän poistoletkun tai sitten muovista sukkaa metritavarana. Putki tai sukka johdetaan esimerkiksi tuuletusikkunasta ulos. Ilma kulkee koneen läpi ja enimmät pölyt jäävät suodattimiin. Alipaineistamalla pölyn poisto on hallittua. Henkilösuojaimien tarvetta se ei kuitenkaan korvaa.

Vanhoissa kohteissa rakenteista voi tulla vastaan mitä tahansa yllätyksiä. Harvemmin kultakolikoita, mutta hometta tai lahoa sitäkin useammin. Tämän kohteen suihkua vastapäätä olevassa levyseinässä oli sanomista. Purettaessa löytyi homepilkkuja levyn takaa, sen alareunasta pieneltä matkalta. Lattian ja seinän rajassa oli sillä kohdalla leveälti silikonia.

Saumaa oli selvästi paikkailtu vuosien saatossa. Tämä kohta oli ainoa, jossa silminnähtävää kosteusvauriota oli havaittavissa. Kylpyhuone-saunaosaston kaikki muut seinät oli muurattu kahitiilestä, paitsi tämä suihkua vastapäätä oleva sekä oviseinien pätkät.

Kun märkätila purettiin kokonaan, oli mahdollista tehdä uudet vesi- ja sähköjohtojen vedot ja samalla tietenkin parantaa niiden sijoittelua.

Kun putki- ja sähkömiehet olivat tehneet rakenteiden sisään jäävät vetonsa, alkoi märkätilojen uudelleenkasaus.

80-luvun tyyli meni jo, nyt ei kannata tinkiä materiaaleista

Ne, jotka kuvittelevat kylpyhuoneremontin kestoksi noin viikon, saattavat pettyä. Olisihan se mukavaa, jos viikon lomamatkan aikana remppaajat laittaisivat kylppärin kuntoon! ammattilaiset tietävät ede kylpyhuoneen lähtötilannetta vilkaisematta, että viikko on varsin lyhyt aika – useimmiten aivan liian lyhyt näihin hommiin.

Sauna-kylppäriremonttien kesto saneerauskohteissa voi helposti venyä kuukaudesta jopa kahteen. Taloudellisesta näkövinkkelistä katsottuna märkätilojen korjauskustannukset ovat sieltä kalleimmasta päädystä. Materiaalien laadukkuudesta ei kuitenkaan kannata märkätiloja tehdessä tinkiä.

Tämän kylpyhuoneen levytykset sekä laasti- ja vedeneristetyöt toteutettiin Miran tuoteperheeseen kuuluvilla tuotteilla. Lattia- ja seinälaatat olivat Pukkilan valikoimista, vesikalusteet Idon, hanat Oraksen ja peilikaappi Polarian. Suihkun ja peilikaapin väliin asennetaan vielä lasiseinä jakamaan tilaa ennen kuin kylpyhuone luovutetaan asukkaan käyttöön.

Perusteellisen remontin ansiosta kasarikylppärin elinikä lisääntyi, käytettävyys parani ja ilmekin muuttui kertaheitolla vuosia nuoremmaksi.

Juttu on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 2/20. Lue koko artikkeli digilehdestä.

Lue lisää:

Näin onnistuu saunan panelointi

Asbesti on toista maata

Asbestinäytteen ottaminen on pakollista kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa asunnoissa ennen purkutöiden aloitusta. Laki tuli voimaan tammikuussa 2016. Johtuneeko sitten suhteellisen tuoreesta määräyksestä vai kustannuksien pelosta, että ihan kaikki eivät tunnu olevan vielä halukkaita tutkimuksen tekoon? Eroa voi toki olla myös kaupunkien ja kuntienkin suhteen.

Usein kosteusmittauksiin erikoistuneet yritykset tarjoavat myös asbestikartoitusta tai näytteenottoa. Asbestikartoitus ja asbestinäytteen otto ovatkin kaksi eri asiaa, jotka saattavat helposti sekoittua.

Asbestikartoituksen tekijältä vaaditaan alaan perehtymisen lisäksi asianmukainen koulutus.

Yksittäisten asbestinäytteiden ottamiseen ei vaadita alan koulutusta. Vankka suositus kuitenkin on, että näytteenottajan tulisi olla rakennusalan ammattilainen sekä ymmärtää näytteenoton riskitekijät ja vaatimukset.

Asbestilain myötä näytteitä tutkivien laboratorioiden määrä on luonnollisesti lisääntynyt ja mahdollistanut senkin, että rakentajat voivat itse ottaa näytteitä.

Tämä on nopeuttanut analyyseja. Testauksien tulokset on mahdollista saada jo seuraavana päivänä näytteiden otosta. Kiirettäkään ei oikein enää voi laittaa syyksi sille, että näytteiden ottaminen jätettäisiin väliin.

Yksi tällaisista tutkimuslaboratorioista on Tampereen kuitu- ja asbestilaboratorio. Se tekee yhteistyötä myös rautakauppojen kanssa. Idea on, että urakoitsija saa helposti näytepussin ohjeineen samalla kun hän asioi ”omassa” rakennustarvikekaupassaan. Yhteistyöliikkeessä on laboratorion postilaatikko, johon näytteet voi pudottaa. Laboratorion auto tyhjentää laatikot päivittäin ja ilmoittaa tulokset pikimmiten puhelimitse ja sähköpostilla.

Tällaisten näytteiden kappalehinta pyörii sadan euron molemmin puolin, palveluntarjoasta riippuen. Näin toimittaessa korostuu kuitenkin entisestään se, että näytteenottoon liittyviä ohjeita noudatetaan sekä näytteitä ymmärretään ottaa riittävä määrä.