9-sarjalaiset ilmalämpöpumput vertailussa

• Fujitsu AOYS09LDC
• IVT Nordic Inverter 9FR-N
• LG N09SQ/S09SQU
• Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA/MUZ-GE25VAH
• Mitsubishi Heavy Industries SRK20ZJX-SA
• Panasonic HE9JKE
• Samsung AQV09AWA
• Toshiba RAS-10PKVP-ND/RAS-10PAVP-ND

Valkoiset ilmalämpöpumput LG, Toshiba, Panasonic

Lämpöä puhkuvat pumput

Ilmalämpöpumput ovat yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista säästää lämmityskuluissa. Viime talvi hyydytti useita ilmalämpöpumppuja tavalla jos toisella. Vertailimme uusimpia ”ilpoja” energiatehokkuuden ja lämmitystehon kannalta. Samalla haimme valaistusta sulatustapahtumaankin.

Menneenä talvena ilmalämpöpumput ovat olleet kovilla. Pitkä kylmä jakso koetteli pumppuja ja jäätymis- sekä lumiongelmista on saatu kuulla hurjia tarinoita. Joku on sulatellut ulkoyksikköä kuumalla vedellä ja lämpöpuhaltimella. Jossain oli jääpatsas kasvanut ulkoyksikön alta kiinni ulkoyksikköön ja pysäyttänyt sen. Eräässä tapauksessa katolta romahtanut lumivyöry rutisti ulkoyksikön korjauskelvottomaksi. Toisaalta on niitäkin tapauksia, joissa ilmalämpöpumppu on käynyt koko talven ongelmitta.

Lähtökohtahan on se, että toimiva pumppu, jonka sulatus toimii asianmukaisesti, ei jäädy omaan koteloonsa. Ongelmat tulevat ulkopuolelta.

Vertailuun kutsuttiin maahantuojilta alan uusimpia malleja. Teholuokaksi valittiin 9-sarjalaiset (9 000 Btu) eli tutummin termein noin 2,6 kW:n tehoisia laitteita. Joukkoon valikoitui alan tunnettujen valmistajien uutuuksia ja muutama – vaikkakin tunnettu merkki – ilmalämpöpumppualalla uusi tuttavuus. Uusia merkkejä vertailuissamme olivat viihde-elektroniikka- ja kodinkonemerkkeinä tunnetut LG ja Samsung.

Varsinainen testiryhmä koostui kahdeksasta ilmalämpöpumppumerkistä: Fujitsu, IVT, LG, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Panasonic, Samsung ja Toshiba. Mitsubishit ovat todellakin eri tuotteita ja tulevat eri ”putkista”. Lisäksi samat testit kävi läpi Ultimate Pro 10 Inverter, joka tuli vertailuumme sattumalta, ikään kuin ”köökin kautta”, josta selvitys jäljempänä.

Lisäksi taulukkotiedoissa ja graafisissa esityksissä on mukana Hitachi, edellisen, viime vuonna tehdyn vertailumme (5E/09) voittaja, joka antaa vertailukohteen uusimpiin malleihin ja ilmalämpöpumppujen kehitykseen.

Ilmalämpöpumput kehittyvät vauhdilla ja valmistajilta tulee uusia malleja tuhka tiheään. Tästä syystä laitteet on testattava tuoreina, juuri markkinoille tulleina. Edellisen vuoden testimenestyjät voivat olla ominaisuuksiltaan tai suorituskyvyltään vanhentuneita seuraavalla kaudella. Jos mittatikkuna pidetään Hitachia, näin ei tällä kertaa ollut.

Lue vertailustamme tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 5E/10, joka ilmestyi 7.7.