Kolme 9-sarjan ilmalämpöpumppua

Ilmalämpöpumput vertailussa
Daikin FTXL 20G
Electrolux EXH09HX1
Haier HSU-09
Hitachi Premium 18SX8
Midea Castle 09-HRDN1
Zibro S1825S

Suosituin kokoluokka, suuria eroja

Jälkiasennettava ilmalämpöpumppu on paras energiaremontti, minkä sähkölämmitteisen omakotitalon asukas voi tehdä. Hyvä, oikein asennettu lämpöpumppu voi vähentää lämmitysenergian käyttöä selvästi yli puolella. Nykyisillä energian hinnoilla ilmalämpöpumppu säästää hankintahintansa jopa alle kolmessa vuodessa. Jos hankinta osuu kohdalleen, siis.

Testaamamme lämpöpumppuluokka eli 9-sarja on markkinoiden parhaiten kaupaksi käyvä luokka. Vertailumme kuitenkin osoittaa, että sen ei ehkä pitäisi olla sitä. Jos lämpöpumpulla oikeasti haluaa lämmittää talonsa ilman muita lämmönlähteitä ympäri vuoden, paras pumppu siihen tarkoitukseen löytyy vähintään luokkaa järeämmästä mallistosta.

Tampereen teknillisen yliopiston asiantuntijoiden laatimista oheisista taulukoista, joista ilmenee pumpuilla saavutettavia säästöjä, nähdään myös että kaikkien vertailun pumppujen teho ei talvella riitä kattamaan koko talon lämmitystarvetta ainakaan Jyväskylän yläpuolella, vaan lisälämpöä tarvitaan. Ellei tätä lisälämpöä tuoteta puun poltolla tai toisella lämpöpumpulla, potentiaalista sähkönsäästöä menetetään. Kun vielä otamme huomioon sen, että teoreettinen lämmitystarve on laskettu kuukausittaisen keskilämpötilan perusteella, ymmärrämme että oikeassa elämässä esiintyvät lämpötilan vuorokausivaihtelut, kylmät yöt ja ajoittaiset kovemman pakkasen jaksot verottavat säästöä vielä enemmän.

Kun teho ei kaikissa tapauksissa edes riitä kattamaan koko lämmitystarvetta, se tarkoittaa samalla, että pumput joutuvat käymään lähes koko talven täydellä teholla. Vaikka niiden toki pitäisi olla rakennettuja kestämään jatkuvaa kovaa käyttöä, tilanne olisi silti terveempi, jos pumpuilla olisi mahdollisuus välillä hengähtää. Sitä paitsi kaikki mittaukset osoittavat, että pumppujen saavuttamat COP-arvot ovat parempia niiden käydessä osateholla. Niinpä suuritehoisempi pumppu joka käy osateholla säästää enemmän sähköä kuin 9-sarjalainen, joka käy täydellä teholla tuottaessaan saman verran lämpöä.

Ilmalämpöpumppua valittaessa kaikkein turhauttavin piirre on se, että mistään asiasta ei saa varmaa vastausta, ja kaikki vastuu näyttäisi olevan ostajalla. Jopa ostajille suunnatuissa ilmoituksissa kehotetaan lämpöpumpun ostajaa selvittämään kaikkea mahdollista ostettavasta laitteesta, sen valmistajasta, maahantuojasta sekä laitetta asentavasta liikkeestä. Jopa asennuksen laillisuuden valvonta halutaan asettaa ostajan velvollisuudeksi. Aika kovat vaatimukset asiakkaalle, joka ainoastaan haluaa saada taloonsa lämmityslaitteen. Mutta minkäs teet, kehotuksissa on epäilemättä järkeä, ja kaikki tieto on hyväksi.

Siksi, jos haluaa varmistaa, ettei osta sikaa säkissä, on varminta ostaa tunnettua merkkiä oleva lämpöpumppu hyvämaineiselta, vakiintuneelta maahantuojalta. Eikä olisi ollenkaan huono idea ostaa pumppu asennettuna monivuotisen takuun kanssa. Se ei taatusti ole halvin tapa, mutta varmasti yksi parhaista.

Tämänkertaisen vertailumme pumppujen välillä on suuria eroja. Paitsi että ne voi jakaa kahteen selkeään laaturyhmään energiatehokkuuskertoimen puolesta, kaksi pumppua on myös selvästi muita tehottomampia. Itse asiassa ne ovat niin tehottomia, ettei niitä oikeastaan voi suositella ainoaksi lämpöpumpuksi keskikokoiseen omakotitaloon.

Kahdenkymmenen asteen pakkasella pumpuille ilmoitettu neljän, viiden kilowatin lämmitysteho olisi poikaa. Siihen ei kuitenkaan yksikään vertailun pumpuista pysty.

Lue vertailustamme lisää TM Rakennusmaailman numerosta 5E/09, joka ilmestyi 1.7.