Syksyn tulo aiheuttaa ahdistusta varsinkin suorasähkötalojen asukkaissa, vaikka lämmitystä miten optimoisi säädöillä.

”Kysymyksiä tulee lämmitysjärjestelmän huollosta tai muuttamisesta toisenlaiseksi. Eniten tulee puheluita, joissa kysyjillä on aito hätä sähkön hintojen noususta. Ihmiset pyytävät neuvoa järkevän sähkötarjouksen löytämiseen”, sanoo Suomen Omakotiliiton Varsinais-Suomen Piiri ry:n puheenjohtaja Harri Nurmi, jolla on välitön näppituntuma jäsenistön toiveisiin ja tarpeisiin oman asuinpaikkakuntansa Liedon Omakotiyhdistys LOY ry:n puheenjohtajana.

”Olemme pyytäneet tarjousta neljältä sähköyhtiöltä ja odottelemme yhä vastausta. Maailmantilanteen aiheuttama energiakriisi aiheuttaa epävarmuutta sähköyhtiöille, ilmeisesti tarjouksia ei uskalleta antaa. Myös ilmalämpöpumpuista pyydettiin tarjous, mutta sellaista ei saatu, sillä kysyntä on ollut runsasta ja laitteista ajoittain pulaa. Ilmalämpöpumppuja ja ilmavesilämpöpumppuja on hankittu paljon kompensoimaan kallista energiaa.”

Monella on tukilämmitysmuotona tulisija. Sen vuosittainen nuohous on syytä teettää viimeistään lämmityskauden edellä.

”Vastuu nuohouksen järjestämisestä siirtyi vuonna 2019 kunnilta kiinteistön omistajille, mutta monet ovat yhä epätietoisia miten toimia, kun postilaatikkoon ei enää tulekaan lappua nuohoojan tulosta. Meiltä kysytäänkin usein, mistä voisi tilata nuohoojan”, Nurmi sanoo.

Nämä toimet on hyvä tehdä syksyn kynnyksellä

Seuraa energiankulutusta reaaliaikaisesti ja tee tarvittaessa korjausliikkeitä. Neuvoja voi kysyä maksutta täältä: energiavirasto.fi/energianeuvonta (lämpöpumput, energian säästäminen, veden kulutus, energiatehokas rakentaminen, aurinkosähkö ja -lämpö, lämmitystavan valinta omaan kiinteistöön jne.)

Imuroi ja puhdista tai vaihda ilmanvaihtokoneen suodattimet. Lue käyttöohjeesta, miten oman laitteesi talvisäädöt tehdään. Muista lämmöntalteenotto. Onko ongelmia? Ilmanvaihtokanavien huollon ja toiminnan tarkastuksen tekee ammattilainen.

Ilmaa patterit. Tarvittaessa putkimies tekee työn ja arvioi samalla, onko tarvetta patteriventtiilien tai termostaatin uusimiseen.
Eristä viimeistään syksyllä ulko-ovet ja ikkunat. Kun ei ole vedontunnetta, lämmitystarve vähenee.

Jos vesiputkien jäätyminen on ollut ongelma, varaudu ajoissa. Kytke viimeistään pakkasten alkaessa jäätymistä ehkäisevät sähkölämmityslaitteet, esimerkiksi termostaatilla varustettu lämpöpuhallin tai sähköpatteri, putken päälle kierrettävä sulanapitokaapeli. Myös vesiputken sisään voi asennuttaa sähkölämmityskaapelin. Maassa putket voi suojata eristein.

Lue lisää:

Näin säästät sähköä: Kodin sähkölaitteet on hyvä päivittää energiapiheiksi