Aino Aallon ja Artekin taidokkaat lapsille suunnitellut huonekalut ja sisustukset ovat ensimmäistä kertaa esillä laajana kokoelmanäyttelynä Alvar Aalto -museon Galleriassa Jyväskylässä. Lasten mittakaava -näyttely on avoinna yleisölle kevätkauden 10.2.–21.5.2017.

Aino Aalto esitteli vuonna 1929 ensimmäiset lastenkalusteensa ja seuraavalta vuosikymmeneltä lähtien Artek sisusti Aallon johdolla suuren määrän lastentarhoja ja neuvoloita. Aino Aallon ja hänen työtoverinsa sisutusarkkitehti Maija Heikinheimon työ kytkeytyy vahvasti modernin hyvinvointiyhteiskunnan ja suomalaisen lastenhoidon kehitykseen.

“Kirpputorilta kokoelmiimme löytynyt Artekin lastensänky toimi kipinänä näyttelylle. On kiehtovaa päästä esittelmään Aino Aallon osaamista ja hänen varhaista, jo opiskeluaikoina syntynyttä kiinnostusta lastenkalusteiden ja tilojen suunnittelua kohtaan”, sanoo Alvar Aalto -museon intendentti Katariina Pakoma.

“Näyttelyä tehdessä kiinnostavana yksityiskohtana selvisi, että Aino on haaveillut arkkitehdin työn ohessa myös lastentarhanopettajan ammatista”, jatkaa Pakoma.

Kauttuan lastentalon kalustusta.

 

Pääosin Alvar Aalto -museon omista kokoelmista valittu näyttelyaineisto esittelee erilaisten lastentarhojen, kirjastojen ja neuvoloiden sisustuksia sekä niihin suunniteltuja huonekaluja. Pedagoginen osuus tarjoaa koettavaa lapsille. Luvassa on muun muassa “Tarina pienestä punaisesta tuolista” -tehtäväkierros. Näyttelyyn on rakennettu myös Artekin työpiirustusten mukaan muutamia uusia lastenkalusteita, joita on mahdollisuus kokeilla ja tutkia tarkemmin.

Näyttelyä täydentävät keräilijä Pertti Männistön, arkkitehti Igor Herlerin sekä Keski-Suomen museon kokoelmista lainatut esineet.

Alvar Aalto -museon tuottama Lasten mittakaava -näyttely on satelliittinäyttelynä osa HAM Helsingin taidemuseossa 3.3.–30.7.2017 esiteltävää Modernia elämää! -näyttelyä ja Suomi 100 -juhlavuotta.

Lasten mittakaava -näyttely on avoinna 21.5.2017 asti Alvar Aalto -museon Galleriassa, osoitteessa Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä. Avoinna ti–su klo 11–18. Lisätietoja: www.alvaraalto.fi.