Teknologian tutkimuskeskus VTT ja saksalainen ZAE Bayern rakensivat aurinkoenergialla toimivan jäähdyttimen. Pilottilaitteistoa kokeiltiin Suomessa ja Saksassa. Järjestelmälle odotetaan maailmanlaajuista kysyntää.

VTT ja ZAE Bayern kehittivät aurinkoenergialla toimivan kymmenen kilowatin jäähdyttimen. Tyypiltään laite on absorptiojäähdytin eli se toimii samalla periaatteella kuin mökin kaasujääkaappi. Kaasun sijaan jäähdyttämiseen käytetään aurinkokeräimen tuottamaa aurinkolämpöä.

Menetelmä tarvitsee sähköä vähän eli ainoastaan virtauspumppujen toimintaan. Jäähdytyksen lisäksi laitteisto toimii tarvittaessa lämpöpumppuna. Menetelmä on päästötön ja järkevä, sillä aurinko paistaa tehokkaimmin silloin, kun kiinteistöt tarvitsevat jäähdytystä eniten.

Laitteistoa kokeiltiin kotimaassa Savo-Solarin konttorilla. Tiloja jäähdytettiin ja lämmitettiin. Toinen koe toteutettiin biokattilalla ZAE Bayernin laboratoriossa Münchenissa Saksassa. Yritysten tavoitteena on kehittää tulevaisuudessa kaupallinen tuote, jolla pienennetään päästöjä ja säästetään sähkölaskussa.

Käyttöenergia katolta

Jäähdytin asennettiin Savo-Solarin toimistolle. Laitteiston tarvitsema käyttöenergia saatiin kattopintaan kiinnitetyistä aurinkokeräimistä. Kaukolämpö toimi korvaavana energialähteenä, jos päivä oli pilvinen tai esimerkiksi talvella, kun auringonpaistetta on vähän.

Biopolttoainekattila tai teollisuuden prosessilämpö voivat myös toimia laitteiston energialähteinä.

Absorptiojäähdyttimen pitää olla 50 kilowattia tai suurempi. Tämä selvisi kokeissa. Silloin aurinkokäyttöinen laitteisto toimii, on kilpailukykyinen ja kannattava. Tämän kokoluokan laitteistoa voidaan käyttää myös lämpöpumppuna. Kaukolämmöllä toimivia absorptiojäähdyttimiä on jo käytössä Helsingissä ja Turussa.

Jäähdytys ja lämmitys

Savo-Solarin mukaan laitteisto toimi suunnitelmien mukaan. Laitteisto jäähdytti konttoritiloja onnistuneesti ja tekniikka toimi hallitusti. Talvella laitteistoa käytettiin lämpöpumppuna ja tiloja voitiin lämmittää. Mikäli laitteiston lämmitysteho ei riittänyt ja aurinkoa oli vähän saatavilla, kaukolämpölaitteisto auttoi.

ZAE Bayernin koe keskittyi laitteiston testaamiseen laboratorio-oloissa ja biokattilalla. Absorptiokone toimi biokattilan voimalla, ja laitteistoa on mahdollisuus täydentää myös aurinkoenergian tuottamalla käyttövoimalla.

Projekti alkoi lokakuussa 2013 ja päättyi 2016 vuodenvaihteessa. Hanketta rahoittivat Savo-Solar, Tekes ja Saksan talousministeriö Federal Ministry of Ecomics and Technology (BMWi).