Suomen Standardisoimisliitto on vahvistanut katolta putoavasta lumesta kertovan merkin.

Lumen poistaminen katolta kuuluu kiinteistönomistajalle. Hän vastaa pudottamisen ja myös muusta turvallisuudesta. Sulanut lumi ja jääpuikot voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita ohikulkijoille.

Nopeat lauhtumiset ja lumimyräkät lisäävät lumikuormaa katolla, ja tuiskulla lunta voi kertyä kinoksittain. Lumikuorman poistoon kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, jos lumi aiheuttaa vahinkoa katolta pudotessaan tai jos lumi on kasaantunut katosten päälle, vakuutusyhtiö If neuvoo.

Lumi on hyvä poistaa katon riskikohdista kuten rännien, kuistin, hormien sekä savupiippujen ympäriltä. Viherhuone, kevytrakenteinen katos ja piharakennus sietävät heikommin lumen painoa kuin talon katto. Se on mitoitettu kestämään runsastakin lumikuormaa ja rakenteiden mitoitus on riittävä.

Harvoin lunta poistetaan katolta sen takia, etteivät rakenteet kestäisi. Useimmin syynä on turvallisuus ja mukavuustekijät.

Pakkaslunta on helpompaa poistaa kuin märkää suojalunta. Katon lumityöt kannattaa jättää ammattilaiselle, jolla on työhön sopivat välineet, kokemus ja myös vastuuvakuutus. Työturvallisuudesta pitää huolehtia mm. turvavaljailla ja turvaköydellä. Pitää myös tietää, kuinka lumen saa irti ja liikkeelle rikkomatta katemateriaalia. Rikkoutuneesta kattopinnasta vesi pääsee eristeisiin ja pilaa rakenteita.

Katolta putoavasta lumesta kertova merkki täyttää standardin SFS-EN ISO 7010. Merkissä on musta hahmo, talo ja hahmon päälle putoaa katolta lunta. Uutuus on varoitusmerkki eli kolmion muotoinen. Merkkiä voi käyttää mm. taloyhtiöissä, julkisilla paikoilla ja poistumissuunnitelmissa.