Tikkurilan tekemän analyysin mukaan keskimäärin joka kolmas suomalainen asuu ulkoväritykseltään harmaassa talossa. Tikkurila pyysi maamme satavuotisjuhlan kunniaksi kansalaisia rakentamaan suuren värikartan. Yli neljätuhatta kansalaista ilmoitti talonsa värin ja osallistui kyselyyn.

Tikkurila on Suomi 100-juhlavuoden pääyhteistyökumppaneita. Yritys on kerännyt kattavasti sävytystietoja suomalaisten suosimista väreistä vuosikausia, ja rakensi oikeiden kohteiden avulla kohdepankin. Osallistujat ilmoittivat talon pintamateriaalin, värisävyn ja osoitetiedot osallistuessaan huhti-elokuun aikana kyselyyn. Tiedoista syntyi suuri värikartta.

Kyselyn mukaan suosituimmat ulkovärit ovat harmaa (35 %), punainen (16 %) ja ruskea (14 %). Käytetyin talon julkisivun pintamateriaali on puu. Se löytyy 56 prosentissa taloista.
”Harmaa on jatkanut sävytystilastojemme mukaan voittokulkuaan jo viimeiset viisi vuotta. Suosituimpia sävyjä ovat keskiharmaa 612X, tummanharmaa 613X ja vaaleanharmaa 618X”, Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike kertoo.

Raiken mukaan harmaa koetaan luontevana valintana. Ulkoväreissä toistetaan usein maiseman värejä kuten harmaata taivasta ja viileitä luonnon sävyjä. Esimerkiksi asuntomessut ovat olleet hyvä suunnannäyttäjä kodinrakentajille. Vuosituhannen alussa kokeiltiin rohkeita sinisen sävyjä, ja sieltä on tultu harmaan, valkoisen ja mustan värimaailmaan.

Kirkkaat sävyt väripilkkuina

Talon ulkovärin valitseminen voi olla vaativaa. Sen takia Tikkurila on tutkinut eri sävyjä, kysellyt rakentajilta makutottumuksia ja selvittänyt erilaisia valintoja ja valaistusolosuhteita. Nyt kerätty suuri värikartta on laaja ja tiedot ovat rakentajien käytettävissä osoitteessa suomi100.tikkurila.fi/suomen_varikartta.

”Kun väripaletti alkoi niukentua, rakentajat ja arkkitehdit alkoivat suosia kirkkaita sävyjä talojen väripilkkuina. Rohkeilla sävyvalinnoilla voidaan korostaa esimerkiksi sisäänkäyntiä. Uudistamme ulkovärikokoelmaa kaudelle 2018”, Marika Raike kertoo.

Rakentajaa palvelee myös Tikkurilan Maalilinja ulkovärien valinnassa ja maalaamiseen liittyvissä kysymyksissä. Maalilinja auttaa puhelinnumerossa 020 191 2002 ja netissä osoitteessa tikkurila.fi. Palvelu on käytettävissä arkipäivisin kello 8-19.