Vain 16 % omakotiasujista ilmoittaa laatineensa talolle huoltokirjan, ja vain 8 % omistajista käyttää sitä säännöllisesti. Luvut käyvät ilmi ympäristöministeriön Kosteus- ja hometalkoiden hankkeessa, Omakotitalojen kuntokatselmoinnin edistäminen (OKE), vuonna 2011 omakotiasujien talonpidon tilasta, ajatuksista sekä käyttäytymistä tehdyssä selvityksessä. 

”Luvut ovat surullista luettavaa, etenkin kun nykyään vastaan tulee viikoittain murheellisia uutisia eri perheiden hometalokohtaloista”, kertoo Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimitusjohtaja Marko Malmivaara.

Vuonna 2000 voimaan astunut maankäyttö- ja rakennusasetus edellyttää, että jokaiselle uudisrakennukselle, jota käytetään pysyvään asumiseen tai työskentelyyn, tulee laatia käyttö- ja huolto-ohje eli huoltokirja.  Huoltokirja ei ole pakollinen kaikissa ennen asetuksen voimaan tuloa valmistuneissa rakennuksissa, mutta hyvä kiinteistönpitotapa edellyttää sen laatimista.

Valmis talo tarvitsee huoltoa

”Suomessa ei ymmärretä, että rakennuksen koko elinkaarikustannuksista vain noin 20 % ovat itse rakennuskustannukset. Valmista taloa täytyy huoltaa ja tarkastaa säännöllisesti. Ilman ennakoivaa ja suunnitelmallista talonpitoa, talojen käyttöaikaiset kustannukset karkaavat pilviin ja pahimmillaan talot joudutaan purkamaan ennenaikaisesti”, Marko Malmivaara huomauttaa.

”Vaikka koti on ihmisen suurin varallisuuserä, siitä ei pidetä huolta. Huvittavaa on, että autojen huoltokirjaa käyttää 100 % auton omistajista. Tämä on tähän asti perusteltu sillä, että autojen on katsottu turvallisuusriskinsä takia vaativan säännöllistä katsastusta ja huoltoa, mutta asuntojen ei. Asia on viime vuosina muuttunut, koska asunnot alkavat aiheuttaa yhä enemmän vakavia terveysriskejä.”

Tarve talonpidon ohjaukselle selvä

Kaikissa muissa asuntomuodoissa on mukana joku ammattilainen, jonka ainakin teoriassa pitäisi hoitaa taloa hyvin. Asunto-osakeyhtiömuotoisissa rakennuksissa on yleensä ammatti-isännöitsijä ja vuokrataloyhtiöissä kunnossapidosta vastaa vakavarainen kiinteistön ammattiomistaja.

Raksystemsin viime vuosien kuntotarkastuksissa on havaittu, että jopa 60 % pientalojen perustuksista, sokkeleista, alapohjista ja rakennuksen vierustoista kaipaa korjausta. Sadevesien poistojärjestelmissä ja salaojissa on 80 %:ssa oleellinen vaurio, riski tai puute.

Yhä useampi omakotitalon omistaja törmää tilanteeseen, jossa talossa havaitaan pitkälle kehittynyt kosteus- tai homevaurio tai asukkailla sisäilmasta aiheutuvia terveyshaittoja. Kosteus- ja hometalkoot on arvioinut, että 25 %:ssa omakotitaloja olisi terveyshaittanäkökulmasta merkittävä kosteusvaurio.

Älykäs mobiilihuoltokirja

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n uusi KotiApp-mobiilisovellus on yksi vaihtoehto talokirjan pitämiseen. KotiAppin Kuntoanalyysillä asukas voi seurata ja hallinnoida oman kodin huolto- ja kunnossapitotarpeita. Maksuton KotiApp kertoo oikea-aikaisesti, milloin jokin kodin kuntoon vaikuttava seikka on syytä tarkastaa ja muistuttaa sekä opastaa huoltotoimenpiteistä.

”Halusimme helpottaa jokaisen omaa talonpitoa ja loimme kodinomistajille tarkoitetun KotiApp-mobiilisovelluksen, mikä on ehkä maailman ensimmäinen mobiilisovellus kodin kunnon hallintaan, kertoo Malmivaara KotiAppin taustoista.

Lue lisää huoltokirjasta tästä TM Rakennusmaailman artikkelista.