Saako remonttirahan kauppahinnassa takaisin ja millaisesta korjauksesta on eniten hyötyä. Tätä miettii moni asunnon myyjä. SKV tutki asiaa ja vastaa: kyllä kannattaa.

SKV Kiinteistönvälitys kysyi barometrissa välittäjiltä asunnon kunnostamisesta ja sen vaikutuksesta hintaan. Barometriin vastanneista 60 prosenttia oli sitä mieltä, että asunto kannattaa remontoida ennen myyntiä. Kunnostettu asunto voidaan myydä nopeammin ja siitä saadaan parempi kauppahinta.

Remontin kannattavuus riippuu kuitenkin alueen markkinatilanteesta. Kun asunnoista on paljon kysyntää, kunnostukseen laitettu raha voidaan pyytää takaisin kohonneena hintana. Mikäli kysyntää on vähän ja asunto sijaitsee kaukana keskuksesta, remontin tekeminen ei saata auttaa.

”Kaikilla paikkakunnilla asunnon kunnostamiseen sijoitettua rahaa ei välttämättä saada takaisin”, välittäjä kertoo.

Keittiö ja kylpyhuone kiinnostavat

Remontoiminen paremman myyntihinnan toivossa kiinnostaa. Kuinka ja mitä asunnossa kannattaisi kunnostaa, jotta tekemiselle tulisi tuottoa? SKV kysyi välittäjiltä, millaista remonttia he asunnon myyjälle suosittelevat. Kylpyhuone, keittiö ja pintaremontti kannattaa tehdä, kyselystä selvisi.

”Kylpyhuone on tila jota ostaja tarkastelee varmasti. Huonokuntoinen ja kulunut pesutila ei houkuttele. Kylpyhuoneen kunnostusta kannattaa ehdottomasti miettiä”, välittäjä vastaa.

Toinen ostajaa kiinnostava huone on keittiö. Puolet barometriin vastanneista piti keittiön ilmeen päivittämistä tärkeänä. Vetimet voi uusia, tasot ja kaapit vaihtaa. Kovin kallista keittiöremonttia ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä tulevalla omistajalla voi olla erilainen maku kuin uusi keittiö on.

Joskus asunnon siivoaminen ja turhan tavaran karsiminen riittävät. Käytä laadukkaita materiaaleja ja neutraaleja sävyjä, jos kuitenkin päätät remontoida.

Budjetti pidettävä maltillisena

Asunnon kunnostaminen ennen myyntiä kannattaa barometrin mukaan, mutta kohtuus tulee pitää mielessä ja budjetti maltillisena. Korjaamiseen ei ole järkevää uhrata useita kymmeniä tuhansia euroja, jos mielessä on asunnon myyminen. Investointi pitää mitoittaa suhteessa mahdollisuuksiin ja odotuksiin.

Vahassa kiinteistössä ostajaa saattaa kiinnostaa peruskorjaukset kuten julkisivu- tai putkiremontti enemmän kuin pintojen uusiminen. Peruskorjaus on suuruudeltaan aivan eri luokkaa kuin pintojen maalaaminen. Pinnat voi tapetoida ja lattiat uusia kaupan jälkeenkin. Silloin saa juuri sitä mitä itse haluaa.

SKV Kiinteistönvälitys kuuluu Realia Groupiin kuten myös Huoneistokeskus. Muut Realia Groupin yritykset keskittyvät kiinteistöjohtamiseen ja isännöintiin.

Lue artikkeli omakotitalojen hinnankehityksestä: Rakennusmaailma.fi.