Suomen pieni mutta kasvava joukko kattojen korjaamiseen erikoistuneita yrityksiä on huolissaan kattotrendistä, jonka seurauksena kattojen ongelmiin myydään ensisijaisesti uusi katto, vaikka vanhan katon korjaaminen olisi täysin mahdollista. Alaan vihkiytymättömät asiakkaat ostavat uuden katon, koska vaihtoehtoja ei tarjota.

Kattoja ei ole totuttu huoltamaan Suomessa riittävästi, vaikka jo karu ilmastommekin antaa aihetta rakennusten jatkuvaan huolto- ja tarkastustoimintaan. Kattojen kuntoarvioita tilataan usein yrityksiltä, joiden päätoimiala on uusien kattojen myyminen.

”Meille tulee jatkuvasti yhteydenottoja kohteista, joihin jo useampi yritys on tarjonnut ainoana vaihtoehtona katon uusimista ratkaisuna mitä pienimpiin ongelmiin”, kertoo Tomi Korpela kattosaneerauksiin erikoistuneesta E-kattotiivistykset Oy:stä.

”Usein katon voi korjata vain kymmenesosalla uuden katon hinnasta ja luonnollisesti korjaustyölle annetaan myös takuu.”

Vuosikymmenien kesto hyvällä huollolla

”Hyvin huollettu peltikatto ja tiilikate kestävät jopa sata vuotta ja bitumikatekin vähintään 35 vuotta”, jatkaa Korpela.

”Kun uusia kattoja myydään kiinteistöihin, joiden katto on vain 20 vuotta vanha, niin jotain tässä on pielessä. Uusikin katto voi joskus vuotaa. Korjaamalla saa niin vanha kuin uusikin katto kymmeniä vuosia lisää elinikää.”

Nykyaikaisilla katon tiivistys- ja saneeraustuotteilla on jopa 25 vuoden tekninen elinikä. Jatkuva katon huolto- ja tarkastustoiminta, sekä tarvittaessa korjaaminen laadukkailla tuotteilla lisää katon elinikää kymmeniä vuosia ja säästää paljon rahaa.