Lakea yhdistää puuta ja betonia asuntorakentamisessa. Tilaelementeistä tehty puukerrostalo saa betoniset märkätilat. Betonielementit asennetaan päällekkäin, ja puurakenteet kiinnitetään niiden ympärille. Yritys hakee idealleen patenttia.

Puurakenteisten tilaelementtien asentaminen ja kuljettaminen helpottuvat, kun betonista tehty märkätila on oma moduulinsa. Rakentaminen voidaan hoitaa kustannustehokkaasti ja turvallisesti. Lakea kutsuu menetelmää nimellä Sydänpuu.

”Betonista tehty kylpyhuonemoduuli asennetaan rakennuksen keskelle. Elementit ladotaan päällekkäin, ja ne toimivat itsekantavana rakenteena. Aiemmin märkätilan osat sijoitettiin puurakenteisen moduulin sisälle. Tämä nosti kustannuksia ja vaikeutti tuotantoa”, Lakean tekninen johtaja Veikko Jokimäki sanoo.

Muunneltavuutta asuntoihin

Elementit valmistetaan sisätiloissa ja suojassa säänvaihteluilta. Tämä takaa Lakean mukaan rakentamisen tasalaatuisuuden ja hyvän laadun. Taloja ja huoneistoja voidaan myös muunnella entistä helpommin. Moduuleja pystytään sijoittamaan eri tavoin, huoneistoja yhdistämään tai erottamaan ja kulkuaukkoja muuntelemaan.

Lakean mukaan elementtitehdas voi yhdistellä puuta ja betonia uudella tavalla, ja valmistaa moduuleja sarjatuotantona. Kahden erityyppisen materiaalin yhdistämistä samassa kohteessa tilaelementtitekniikalla on poikkeuksellista.

Ensimmäinen uudella tekniikalla tehty puukerrostalo nousee Seinäjoelle. Kohteen rakennustyöt alkavat syksyllä, ja valmista pitäisi olla vuonna 2018. Kohdetta kehittävät Lakean kanssa yhteistyössä Betoniluoma, arkkitehti Marco Casagrande, A-Insinöörit ja Granlund Pohjanmaa.

Menetelmälle haetaan patenttia

Lakea hakee uudelle rakentamiskonseptilleen patenttia.

”Patenttisuojan saamiseksi vaaditaan perusteita. Lakean konseptilla otetaan teknisiä kehitysaskelia samalla ratkaisulla. Hyötyinä ovat mm. tasalaatuisuus ja asunnon muunneltavuus. Kokonaisuus vaikuttaa uudelta ja keksinnölliseltä”, patenttiasiamies Jorma Tuovinen Berggrenista toteaa.

Patentti- ja rekisterihallitus selvittää patentin saamisen mahdollisuudet 6-10 kuukaudessa. Patentin tarkat tiedot pidetään salassa puolitoista vuotta hakemuksen jättämisestä. Patenttia haetaan ensin kotimaahan, ja sen jälkeen patenttia voidaan tarvittaessa laajentaa kansainväliseksi.