Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Tikkurila lahjoitti neljään kaupunkiin muraalin eli ison seinämaalauksen kaunistamaan ja elävöittämään suomalaisten elinympäristöä. Seinämaalaukset on maalattu Ouluun, Joensuuhun ja Jyväskylään sekä Tikkurilan kotikaupunkiin Vantaalle.

”Meillä Tikkurilassa on ollut ilo olla edistämässä katu- ja kaupunkitaidetta jo useiden vuosien ajan ja olemme olleet eturintamassa seuraamassa tämän taiteenlajin suosion kasvamista. Olemme osallistuneet useisiin kymmeniin muraalihankkeisiin. Korkealaatuinen kaupunkitaide on loistava keino elävöittää kaupunkejamme ja sillä on suuri vaikutus ihmisten viihtyvyyteen. Teokset tuovat iloa elämään ja ovat tarinankerrontaa mitä parhaimmillaan”, kertoo Päivi Kivilä, Tikkurilan viestintä- ja yritysvastuupäällikkö.

Maalaukset ovat suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemia ja toteuttamia. Kussakin kaupungissa olemme ottaneet kaupunkilaisia mukaan seinämaalausten ideointiin. Muraalit on maalattu Tikkurilan kestävällä Kivisil-julkisivumaalilla ja kukin sävy on poimittu Tikkurilan Facade-värikartasta.

Oulu

Ensimmäinen Tikkurilan lahjoittamista seinämaalauksista syntyi kesäkuussa Ouluun. Kuvataitelija ja muotoilija Jukka Hakanen kuvitti kärppien seikkailut aivan Oulun keskustaan Aleksanterinkadulle.

Hakanen on yksi Suomen tunnetuimmista muraalimaalareista. Viime vuosien aikana hän on toteuttanut näyttäviä seinämaalauksia ympäri Suomea ja on osallistunut kansainvälisiin projekteihin eri puolilla Eurooppaa.

Vantaa

Heinäkuussa Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampus sai sarjakuva- ja kuvataiteilija Tommi Musturin suunnitteleman ja katutaiteilija Ruusan (Rosa Kivinen) maalaaman uuden värikkään ulkoasun. Muraalin suunnitteluun osallistui Laurean oppilaita ja henkilökuntaa. Laurean teoksen lähtökohtana on joki, jolla kuvataan elämää ja kasvua. Musturin suunnittelema teos hyödyntää rakennuksen muotoja ja haluaa värikkyydellään tuoda esiin monimuotoista Vantaata.

Joensuu

Kolmas Tikkurilan Suomi 100 -muraaleista maalattiin elokuussa Joensuuhun. Pohjois-Karjalan maakuntatunnuksia esittelevä taideteos on joensuulaisen kuvataitelija Katja Kouvalaisen käsialaa. Joensuussa kaupunkilaiset ovat ottaneet seinämaalauksen avosylin vastaan.

”Keskustelin paljon kaupunkilaisten kanssa maalaamisen aikana. Ihmiset kokivat muraalin heti omakseen ja kaupunkikuvaan sopivaksi. Olen saanut kommentteja muun muassa siitä, että teos kuvastaa hyvin pohjoiskarjalaisuutta. Juuri sitä tavoittelinkin – konstailemattomuutta, iloisuutta, ystävällisyyttä, kotiseuturakkautta ja luonnonläheisyyttä, sitä minun mielestäni pohjoiskarjalaisuus on puhtaimmillaan”, kertoo Kouvalainen.

Jyväskylä

Neljäs seinämaalauksista valmistui syyskuussa Jyväskylään. Taidemaalari Rauha Mäkilä loihti sympaattisen August II -nimisen teoksen Vapaudenkadulle ihan Jyväskylän keskustan tuntumaan. Inspiraatiota maalaukseensa Mäkilä haki vierailemalla jyväskyläläisessä päiväkodissa. Yhdessä lasten kanssa pohdittiin minkälainen taide heitä piristäisi kaupungin katukuvassa.

Mäkilä käsittelee teoksissaan nykyaikaa eri näkökulmista, hakien innostusta esim. musiikkivideoista, muotikuvista, uutisvirrasta tai omasta arjestaan. Hänen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa.