Suomen maajoukkue osallistuu nuorten ammattitaidon MM-kilpailuun lokakuun puolivälissä Abu Dhabissa. Kilpailussa on mukana 27 eri alan parhainta osaajaa. Aloja ovat muun muassa putkiasennus, viherrakentaminen, maalaus ja tapetointi, sähköasennus ja teräsrakennetyöt.

WorldSkills-kilpailu kerää joka toinen vuosi 1 300 ammatillisten oppilaitosten nuorta eri puolilta maailmaa kisaamaan maailmanmestaruuksista. Tänä vuonna kilpailut pidetään 14.–19.10. Abu Dhabissa. Euroopan parhaat seulotaan myös joka toinen vuosi järjestettävässä EuroSkills-kisassa. Kotimaassa nuoret kilvoittelevat vuosittain paremmuudesta Taitaja-kilpailussa.

”Nuoret ovat harjoitelleet omaa alaansa ja viimeistelleet kilpailukuntoaan. Harjoittelu vaihtelee alasta riippuen ja voi tapahtua myös yrityksissä. Lajikohtaiset leirit, tuomarit ja asiantuntijat auttavat nuoria”, Skills Finlandin Pekka Matikainen kertoo.

Suomen joukkueessa on 27 ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevaa nuorta eri puolilta valtakuntaa. He ovat päässeet maajoukkueeseen avointen karsintakilpailujen kautta. Abu Dhabin maailmanmestaruuskisoissa on osallistujia 58 maasta. Lajeja on 50, ja jokaisen kilpailulajin suoritus kestää neljä päivää. Kisassa nuoret tekevät omalta alaltaan useita pieniä tehtäviä tai yhden ison työn.

Tarkkuutta ja nopeutta

Kisatehtävät mittaavat nuoren tarkkuutta ja nopeutta omalla ammattialallaan. Tehtävät tulee hoitaa mallikelpoisesti ja ohjeiden mukaan. Työstä pitää selvitä riittävän nopeasti ja lopputuloksen on oltava kelvollinen. Myös henkinen kestävyys joutuu koetukselle, kun kisa kestää päiviä.

Suomalainen ammattiosaaminen on arvioitu kilpailussa korkealle. Nuoret taitajat ovat osallistuneet MM- ja EM-kisoihin vuodesta 1989 alkaen. Kilpailuista on tullut suomalaisille yhteensä 170 mitalia, ja näistä 50 on kultaisia. Mitalistien kouluttajina ovat kunnostautuneet mm. Oulun seudun ammattiopisto, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä ja Turun ammatti-instituutti.

”Tapahtumissa nuoret ja heidän opettajat verkottuvat kotimaassa ja myös kansainvälisesti. Kisassa nuoret osoittavat osaamistaan työmarkkinoilla, ja myydään myös ammattiosaamista ulkomaisille markkinoille. Kilpailut ovat kansainvälinen näyteikkuna”, Pekka Matikainen sanoo.

Sisäistä poltetta tekemiseen

Suomen maajoukkue kokoontui syyskyyn lopulla Helsinkiin yhteiselle maajoukkueleirille ennen kisamatkaa. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen tapasi joukkueen nuoria ja kannusti heitä matkaan. Nuoret ovat harjoitelleet ammatillisia taitoja omatoimisesti ja myös valmentajien kanssa. Suomalaiset osallistuvat Abu Dhabissa 24 lajiin. World Skillsiin nuori voi osallistua kerran.

Visuaalisessa myyntityössä kilpaileva Salla Käyhkö toi Suomelle viime vuonna EM-hopeaa EuroSkills-kilpailusta. Nyt panokset kovenevat. Helsingissä asuva ja Joensuussa opiskellut Käyhkö harjoittelee kilpailutehtäviä Pohjois-Karjalan ammattiopistolla. Käyhkö käy lisäksi henkilökohtaisessa maalausopetuksessa.

”Olemme rakentaneet Joensuun koululle kilpailuympäristöä vastaavan tilan ja tismalleen samanlaiset näyteikkunat, joten kilpailutehtäviä on helppo käydä läpi. Helsingissä harjoittelen sommitelmia ja toteutan näyteikkunoita. Kotona harjoittelen tarvittavia tietokoneohjelmia, suunnittelua ja luonnosten piirtämistä”, Salla Käyhkö kertoo.