Omakotitalot maksavat isoissa kaupungeissa entistä enemmän, Maanmittauslaitoksen kiinteistökauppatilasto kertoo. Kalleimmat talot ovat Espoossa, ja sen jälkeen tulevat Helsinki, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu.

Omakotitalot maksoivat Espoossa keskimäärin 470 000 euroa viime vuonna, Helsingissä 405 000, Vantaalla 318 000, Tampereella 269 000, Turussa 234 000 ja Oulussa 179 000 euroa. Espoon talohinnat nousivat viisi prosenttia ja Vantaan hinnat pysyivät edellisen vuoden tasolla. Muissa kaupungeissa hinnannousu oli 1–13 prosenttia.

”Tilastoja voi tutkia kunnan, maakunnan tai koko valtakunnan kattavana. Tietoja pystyy hyödyntämään rajapintapalvelun kautta tai verkkosivuston taulukoita selaamalla”, Maanmittauslaitoksen Teija Tarvainen kertoo.

Kaupat rekisteriin heti

Kiinteistöjen hintatiedot ovat Maanmittauslaitoksen mukaan tuoreita, sillä tiedon saa lähes reaaliaikaisesti ja jopa postinumeron tarkkuudella, kun alueella vain on tehty riittävä määrä kauppoja. Tilastot päivittyvät automaattisesti kuukausittain, ja vuosien 1990 -2016 kaupat näkyvät palvelussa vuosittain.

”Merkitsemme tapahtuman kauppahintarekisteriin heti, kun kaupanvahvistaja on ilmoittanut tonttikaupasta meille. Rekisterissä tiedot ovat välittömästi ja tilastossa kauppa näkyy noin kuukauden päästä”, Taisto Toppinen Maanmittauslaitokselta sanoo.

Yksittäisistä kiinteistökaupoista voi myös saada tietoa Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta. Lisäksi tällaisten hintatietojen tutkimiseen on kehitteillä uusi palvelu, jonka pitäisi valmistua kesään mennessä. Rakentamattomia pientalotontteja myytiin 4 400 kappaletta viime vuonna, ja rahaa kiinteistökauppoihin käytettiin 8,5 miljardia euroa.

Mökki- ja metsäkaupat

Myös vapaa-ajan asunnoilla ja metsätiloilla sekä maatalousmaalla käytiin kauppaa viime vuonna. Lomamökkien keskihinta oli 97 000 euroa koko maassa. Kalleimmat mökit maksoivat keskimäärin 182 000 euroa, ja ne sijaitsivat Uudellamaalla kaava-alueella ja niillä oli rantaa. Rakentamaton rantatontti maksoi koko maassa keskimäärin 38 000 euroa kaava-alueella, ja 120 000 euroa Uudellamaalla.

Metsätiloja ostettiin edellistä vuotta enemmän, ja niiden keskihinta oli 2 520 euroa hehtaarilta. Kalleinta metsä oli Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa keskimäärin 4 300 euroa hehtaarilta. Halvimmalla metsähehtaarin sai Lapissa keskimäärin tuhannella eurolla.

Peltokauppoja on tehty määrällisesti saman verran pari vuotta. Viime vuonna 580 peltoaluetta vaihtoi omistajaa. Koko maan keskihinta peltomaalle oli 9 150 euroa hehtaarilta. Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla keskimäärin 12 000 euroa hehtaarilta. Peltokauppojen määrä lisääntyi viime vuonna erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa.