Pihanurmikkoa kannattaa hoitaa haravoimalla, kalkitsemalla, lannoittamalla ja ilmastamalla. Tiheä nurmikasvusto estää myös sammaleen ja rikkakasvien leviämistä.

Haravointi poistaa kuollutta kasviainesta ja myös sammalta nurmen pinnasta. Siisti nurmikko saa valoa ja kasvaa hyvin, kun lämpöä ja ravinteita vain riittää. Haravoinnin jälkeen on hyvä lannoittaa nurmikko, tarkistaa kasvuston kunto ja tehdä mahdollisia paikkauksia.

”Nurmikolle voi käyttää sammalta poistavaa lannoitetta. Yhdellä levityksellä nurmikon saa lannoitettua ja sammalta hävitettyä”, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Kerttulan mukaan sammalsyöppö kuivattaa sammalkasvustoa eikä nurmipinta vahingoitu. Tuote sisältää hyötymikrobeja ja yhdessä maaperän mikrobien kanssa ne hajottavat sammalkasvustoa. Mekaanista poistomenetelmää ei tarvita.

Paljaat kohdat paikataan

Paikkauskylvöllä tiivistetään nurmikkokasvustoa ja peitetään nurmikon paljaita kohtia. Kova talvi ja jääpolte saattavat tehdä nurmikkoon laikkuja. Paikkaus tehdään niin, että maan pinta rikotaan rautaharavalla, levitetään pari senttiä uutta multaa, ja kylvetään siemenet.

Multa voidaan tiivistää nurmikkojyrällä tai vaikka jaloin polkemalla. Kylvöstä pitää muistaa kastella kunnes siemenet itävät. Ensimmäisen kerran nurmikko niitetään, kun kasvusto on tiheää ja noin viisi senttiä korkeaa.

Nurmikon hyvä hoito sisältää haravoinnin, kalkitsemisen, lannoittamisen, riittävän usein leikkaamisen ja leikkuujätteen poistamisen. Joissain lannoitteissa ravinteet ja kalkki ovat samassa tuotteessa. Nurmikko kannattaa leikata viikoittain. Leikkuujäte voidaan jättää pieneliöiden ruuaksi tai kerätä pois. Nurmikasvuston voi lannoittaa keväällä ja uudelleen keskikesällä.

Sammal viihtyy varjossa

Moni jättää nurmikon lannoittamatta sen takia, ettei leikkaaminen lisääntyisi. Tutkimusten mukaan lannoittaminen kuitenkin kannattaa, sillä nurmikko kasvaa paremmin ja tuuhentuu. Tiheä nurmikasvusto kestää heikkoa kasvustoa paremmin sammaleen ja rikkakasvien yrityksiä juurtua maahan.

Nurmikko sammaloituu mm. maan tiivistymisen vuoksi. Kovassa ja tallotussa maaperässä vesi ei varastoidu ja nurmiheinien juuristo kärsii. Sammal viihtyy maan pinnalla ja valtaa alaa nurmikolta. Tiivistynyt maa ilmastetaan painelemalla reikiä nurmipintaan tai levittämällä ohut kerros lannoitettua multaa.

Sammal viihtyy happamassa maassa ja varjossa, nurmiheinät kalkitussa maaperässä ja valossa. Varjoisiin paikkoihin kannattaa nurmikon sijaan laittaa varjon kasveja kuten kuunliljaa, tuijia tai marjakuusia.