Itä-Suomen yliopisto tekee tutkimusta saunomisen vaikutuksista, kun henkilöllä on esimerkiksi kohonnut verenpaine tai ylipainoa. Tutkimusta johtaa professori Jari Laukkanen, rahoittaa Tekes ja tutkimustyössä avustaa saunavalmistaja Harvia.

Säännöllinen saunominen voi tutkimusten mukaan vähentää sydänsairauksia ja suojata sydänperäiseltä äkkikuolemalta. Nyt käynnistynyt projekti nimeltä Sauna ja sydänterveys haluaa selvittää sen, miksi saunominen suojaa elimistöä. Tutkimus on meneillään, ja siihen osallistuu 56 miestä ja 46 naista.

”Rakensimme tutkimusta varten Muurameen tehdaspaikkakunnallemme kaksi saunaa. Projekti on käynnistynyt ja viikonlopun aikana löylytiloissa saunoi 102 koehenkilöä valvotuissa olosuhteissa”, Harvian tuotekehitysjohtaja Timo Harvia kertoo.

Hyvinvointi ja saunan terveysvaikutukset ovat Harvian mukaan saunakulttuurin maailmanlaajuisia suuntauksia. Saunavalmistaja näkee asian monet ulottuvuudet, ja on mielellään mukana auttamassa ja edistämässä yliopistotason tutkimusta.

Kahdeksankymmentä astetta

Tutkimusten koehenkilöt ovat sattumanvaraisesti valittuja ja vapaaehtoisia Pihlajalinnan työterveysasiakkaita. Avoimessa kutsussa esitettiin toivomus, että kokeeseen osallistuvalla olisi ollut ainakin yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä kuten esimerkiksi kohonnut verenpaine tai ylipaino. Osallistujien fyysinen kunto testattiin rasituskokeella ennen saunomista.

Testisauna lämmitettiin kahdeksankymmentä astetta kuumaksi ja lämpötilaa säädettiin saunan ulkopuolelta. Jokainen testihenkilö vietti lauteilla kaksi 15 minuutin jaksoa eli puoli tuntia yhteensä. Jaksojen välillä henkilö voi käydä vaikka suihkussa, juotavaksi oli puoli litraa vettä. Saunomisen jälkeen mitattiin juodun veden määrä, ja ennen saunomista ei voinut syödä raskaasti.

”Saunojat olivat keskisuomalaisia ja keski-iältään 51 vuoden ikäisiä henkilöitä. Löylyssä istuttiin kahden tai kolmen ryhmissä. Saunan lämpötila oli kahdeksankymmentä astetta eli saunassa sai kipakat löylyt”, Timo Harvia sanoo.

Kolme testiä saunojista

Tutkimukseen osallistuneille saunojille tehtiin kolme eri testiä. Testit otettiin ennen saunomista, heti ja puoli tuntia saunomisen jälkeen. Testeissä selvitettiin veriarvot, suonenjoustavuus, verenpaine, paino ja kehon sisälämpötila. Lisäksi saunojille laitettiin sykemittari rinnan ympärille saunomisen ajaksi.

Itä-Suomen yliopisto selvittää tutkimuksella saunomisen vaikutusta ja mahdollisia terveyshyötyjä sydän- ja verisuoniriskejä omaaville henkilöille. Tuloksista kerrotaan niiden valmistuttua. Tutkimuskohteina ovat verisuonten joustavuus, sykevälivaihtelu ja verenpaineen lasku, ja näiden vaikutus saunomisessa. Tutkimuksesta vastaa kardiologian erikoislääkäri Jari Laukkanen.