Grillimyynti nousi kolmen vapun jälkeisen viikon aikana 46 prosenttia verrattuna kolmeen vappua edeltäneeseen viikkoon. Tänä keväänä suomalaiset ovat hankkineet laadukkaampia grillejä kuin viime vuonna: uuteen grilliin panostetaan enemmän euromäärässä mitattuna. Eniten myydään kaasugrillejä. Grillikauden trendeissä näkyvät värikkäät grillit, älytekniikan hyödyntäminen ja terveellisempi ruoka.

”Grillimyynnin ensimmäinen piikki tulee yleensä pääsiäisenä, mutta tänä vuonna kylmä sää on viivästyttänyt grillikauden alkua. Heti kun lämpötila viime viikolla kipusi yli 10 celsiusasteen, grillimyynti nousi kohisten”, kertoo Gigantin pienten kodinkoneiden tuotepäällikkö Pasi Puputti.

Selkeä trendi viime vuoteen verrattuna on, että suomalaiset hankkivat entistä laadukkaampia grillejä.

”Tänä vuonna uuteen grilliin on panostettu euromäärässä mitattuna enemmän kuin viime vuonna. Toki yleensä alkukeväästä ensimmäisenä liikkeellä ovat grillauksen tosifanit, jotka satsaavat harrastukseensa”, Puputti sanoo.

”Vaikka hiili- ja sähkögrillaus nostavat suosiotaan vuosi vuodelta, on kaasu ehdottomasti Suomen suosituin grillausmuoto. Mitä pidemmälle kevät etenee, sen jyrkemmin nousee luultavasti muiden grillausmuotojen suosio muun muassa piknikgrillien myötä”, Puputti kertoo.

Uusissa merkkigrilleissä polttimot käyttävät uutta tekniikkaa jakaen lämmön tasaisesti koko grillausalustalle.

”Uuden polttimotekniikan myötä esimerkiksi reunalle asetetut lihat eivät jää kylmäksi.”

Älytekniikka apuna

Lisäksi älytekniikka tekee tuloaan myös grillaukseen. Esimerkiksi tunnetun Weber-merkin Genesis-sarjan grillit sopivat nyt yhteen iGrill 3 -paistolämpömittarin kanssa. iGrill-paistomittari mittaa lihan tai kalan sisälämpötilan sensorin avulla ja kypsymistä pystyy seuraamaan omasta puhelimesta tai tabletista Bluetooth-yhteyden avulla. Näin kokki onnistuu varmemmin grillauksessa eikä pihveistä tule kuivia.

”Tämä on tietysti oivallinen toiminto meille sään armoilla oleville suomalaisille grillaajille, kun ruuan kypsymistä pystyy seuraamaan sisätiloista älypuhelimella eikä tarvitse kyyhöttää kylmällä tai sateella ulkona grillin vieressä”, Puputti vinkkaa.

Puputin mukaan markkinoille tulee jatkuvasti uusia grillimalleja, joissa on satsattu ulkoasuun ja designiin yhä enemmän. Grillit voivat olla kirkkaan oransseja tai kylmän mintunvihreitä.

Terveysruoka on ollut trendinä jo pari vuotta. Puputti uskoo, että tämä näkyy myös grillauksessa. Hän kannustaa kokeilemaan rohkeasti uusien tai erikoisempien ruokien grillausta.

”Esimerkiksi nyhtökaura saa varmasti mielenkiintoisen maun grillistä. Myös avokadoa kannattaa käyttää grillissä samoin kuin melonia. Grillauksessa on vain mielikuvitus rajana!”