Joka kolmannen suomalaisen kesäpäivät täyttyvät rakentamisesta tai remontoimisesta joko kotona tai kesämökillä. Alkavan kesän suosituin rakennusprojekti on terassi, jonka joka neljäs rakennusprojektiin ryhtyvä suomalainen aikoo toteuttaa.

Mökkeily muuttuu kuitenkin usealla suomalaiselle rakennustyöleiriksi, kun yli puolet mökillä rakentavista aikoo työllistää myös perheensä tai talkooporukan rakennusprojektilla. Tiedot perustuvat IROResearchin toukokuussa tehtyyn Tuhat suomalaista -tutkimukseen.

Kesärakentaminen on Suomessa suosittua ja moni nikkaroi uutta tai remontoi vanhaa joko kotona tai mökillä. Suosituimmat rakennus- tai remontointikohteet ovat perinteisiä: Joka neljäs (26 %) rakennusprojektin aloittava ottaa terassin projektikseen, ja viidennes (20 %) kertoo tulevana kesänä rakentavansa ulkorakennuksen, kuten leikkimökin, vajan, liiterin tai puuceen. Joka kymmenes suomalainen suunnittelee klassista mökkiprojektia: sauna (10 %), grillipaikka (10 %), aita (11 %) ja laituri (10 %).

Kesäprojekteja varten haetaan rautakaupoista eniten maaleja, sahatavaraa ja kestopuuta. Kaksi kolmesta rakennusprojektiin ryhtyvästä suosii materiaalihankinnoissa kotimaisten yritysten tuotteita aina tai vähintään, kun sopiva tuote löytyy sopivaan hintaan. Kotimaisten yritysten tuotteita suositaan erityisesti mökillä rakennettaessa.

Rentouttavasta mökkilomasta helposti työleiri

Tutkimus todistaa jälleen kerran, että suomalaiset ovat tee se itse -kansaa. Lähes puolet rakentamista suunnittelevista luottaa eniten itseensä henkilökohtaisesti rakennus- tai remontointihankkeessaan. Naisvastaajista lähes joka viides luottaa puolisoonsa rakentamisessa, mutta miehistä selkeä vähemmistö ilmoitti tukeutuvansa puolisoonsa rakennushommissa. Ammattilaista aikoo hyödyntää hieman yli neljännes, ja lähes puolet sitouttaa koko perheensä tai talkooporukan rakennusprojektiinsa.

Puolella ammattilaisia hyödyntävillä projektibudjetti on yli 2 000 euroa. Itse rakentavista harvempi kuin joka viides (18 %) kertoo budjetoineensa enemmän kuin 2 000 euroa projektiinsa.

Suomessa tyypillisin kesärakennusprojekti on noin 25 neliön mökkiterassi, johon käytetään yleensä suurin piirtein 1 000 euroa.

Tietoa tutkimuksesta:

IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin 22.-30.5.2017. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 000 henkilöä ja tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä.