Työturvallisuus- ja tulityökortin voi ladata Korttitieto.fi -palvelun kautta älypuhelimeen. Kortteja käytetään työtehtävissä mm. rakennuksilla ja teollisuudessa. Palvelun ovat kehittäneet Työturvallisuuskeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

Kortit osoittavat henkilön osaamista ja toimivat myös todistuksena koulutuksen suorittamisesta. Lompakossa kortit kuitenkin vievät tilaa ja saattaapa lompakko jäädä päällysvaatteiden taskuun tai autoon, kun korttia tarvittaisiin rakennuksella.

Mobiilikortti ladataan älypuhelimeen, ja kortti on mukana kun vain puhelin on taskussa. Yleensä älypuhelin seuraa henkilöä hyvin tiiviisti, sillä puhelin toimii soittamisen ja yhteydenpidon ja tiedonhankinnan välineenä. Puhelimen kameratoiminnolla voi myös dokumentoida työn etenemistä ja rakentamisen osa-alueita. Mobiilikortin kautta henkilö voi myös tarkistaa tietoja rekistereistä.

”Turvallisuus paranee kun korttien käyttäminen ja tarkastaminen on mahdollisimman helppoa. Mobiilikortti myös unohtuu harvoin toisen takin taskuun. Älypuhelin on todennäköisesti jatkuvasti mukana ja henkilö pitää puhelimesta visusti huolta”, Finanssialan asiantuntija Petri Mero kertoo.

Kortin lataaminen helppoa

Korttitieto.fi-palvelun käyttäminen on helppoa. Palveluun kirjautumiseen tarvitaan sähköpostiosoite ja kortin lataamiseen älypuhelimeen on oltava tiedossa varsinaisen kortin numero. Mobiilisovelluksen kortista voi ladata App Storesta ja Google Playsta.

”Pätevyystietojen hyvä saatavuus helpottaa arkea työmailla. Pelkkä kortti ei kuitenkaan tuo ammatillista osaamista, vaan se on todistus suoritetusta turvallisuuskoulutuksesta. Koulutuksen tietoja voi hyödyntää käytännön töissä”, koulutuspäällikkö Heli Hätönen SPEKista muistuttaa.

Mobiilikortin avulla esimerkiksi työnjohtaja voi tarkastaa tietoja henkilöstä SPEKin ja Työturvallisuuskeskuksen rekisteristä, kun kortin omistaja on antanut siihen luvan. Sovelluksessa voi antaa omaa pätevyystietoa koskevan luovutusluvan kolmannelle osapuolelle.

Miljoona korttisuoritusta

Työturvallisuuskortin on suorittanut 1,2 miljoonaa ja tulityökortin 1,6 miljoonaa henkilöä. Työturvallisuuskoulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla. Työturvallisuuskeskus hallinnoi Työturvallisuuskorttijärjestelmää.

Tulityökoulutus uudistettiin Suomen Pelastusalan Keskusliiton Tulityötoimikunnan johdolla. Koulutuksessa yhdistettiin katto- ja vedeneristysalan koulutukset ja sisältö. Koulutuksen käyneet ymmärtävät tulitöihin liittyvät riskit ja osaavat toimia vaativassa ympäristössä tulityön aikana.