Asunto-osakeyhtiö Helsingin Viuhka on palkittu vuoden 2016 betonirakenteena. Tornimainen kerrostalo sijaitsee Vuosaaressa ahtaalla tontilla Rastilan metroaseman vieressä.

Tuomariston mukaan VVO:n rakennuttama ja Firan urakoima Viuhka on maamerkki, rakennusteknisesti onnistunut ja arkkitehtonisesti ilmeikäs. Talossa on käytetty betonia osaavasti, yhteistyö eri osapuolten kesken toimi hyvin ja tuloksena syntyi uusia tuotteita ja toteutustapoja.

Viuhkan arkkitehtisuunnittelusta vastasi Konkret ja rakennesuunnittelusta Sweco. Parma ja Betonimestarit toimittivat betonielementit rakennukseen.

Kohteen runkorakenne on esivalmistettu ja välipohjat ovat tavanomaista leveämpää laattaa. Ratkaisut nopeuttivat elementtiasentamista, ja sisätiloissa näkyy vähän elementtisaumoja. Putket ja viemäröinti asennettiin valmiiksi välipohjan tekniikkalaattoihin. Talotekniikan pystynousut sijoitettiin tekniikkaseiniin, jotka samalla toimivat osana rakennuksen kantavaa runkoa.

Kohteeseen kehitettiin uusi parvekeratkaisu ja julkisivuissa yhdistettiin valkobetonia, graafista betonia ja maalattua pintaa. Parveke valettiin yhtenä kappaleena valkobetonista. Tehtaalla parvekkeeseen asennettiin vesieristys, vedenpoistoputket ja pellitykset. Parvekkeet elävöittävät valitsijoiden mukaan katumaisemaa ja julkisivun pinnat heijastavat valoa ja varjoa mielenkiintoisesti.

Vuoden betonirakenne edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria ja -rakentamista. Ensimmäinen kilpailu pidettiin vuonna 1970, jolloin palkinto meni Näsinneulan näkötornille Tampereelle. Vuosittain pidettävän kilpailun järjestää Betoniteollisuus. Nykyisten kilpailusääntöjen mukaan palkituksi voi tulla vain kohde, joka on rakennettu Suomeen. Suunnittelun ja rakentamisen vaativuus otetaan huomioon, samoin rakentamisen laatu sekä kestävän kehityksen mukaisten periaatteiden noudattaminen.

Yhtyneiden Kuvalehtien toimitalo sai Vuoden betonirakenne-palkinnon vuonna 1986. Rakennus on nykyisin mm. TM Rakennusmaailma- ja Tekniikan Maailma-lehtiä julkaisevan Otavamedian pääpaikka Helsingin Länsi-Pasilassa. Ennen sääntömuutoksia palkittiin muutaman kerran ulkomaisia kohteita, kuten esimerkiksi Bagdadin kongressikeskus Irakissa, Tretjakovin galleria Moskovassa Venäjällä sekä Max Planck-instituutti Dresdenissä Saksassa.