Kiinteistöliiton mukaan yli puolet taloyhtiöistä tekee remontteja tai suunnittelee korjaushankkeita. Eniten korjataan putkistoja, märkätiloja, piharakenteita ja julkisivuja. Joka viidennessä taloyhtiössä on korjausvaihe meneillään tänä keväänä.

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen kasvaa tänä vuonna vielä pääkaupunkiseudulla, mutta tasaantuu tai supistuu muualla Suomessa. Vähenemistä on erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton tekemästä korjausbarometrista.

”Useina vuosina taloyhtiöitä on korjattu reippaasti. Erityisesti näin on tapahtunut pääkaupunkiseudulla. Nyt näkyvissä on tasaantumista, ja se on luontevaa. Korjaustarve kuitenkin pysyy korkealla tasolla myös tulevina aikoina”, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero kertoo.

Korjausvaroja kerätään etukäteen

Korjausvuorossa ovat kylpyhuoneet, pesutilat, saunat, vesiputket ja viemärit taloyhtiöissä. Kun esimerkiksi käyttövesiputkien tekninen käyttöikä voi olla 40–50 vuotta, korjaamista kaipaavat 1960- ja 1970-luvulla rakennetut kerrostalot. Rivitaloyhtiöissä korjataan piharakenteita ja ulkovaippaa. Piharakenteisiin kuuluvat myös pihakannet, paikoitusalueet ja kulkuväylät.

Alle puolet taloyhtiöistä varautuu korjauksiin jo etukäteen keräämällä varoja esimerkiksi ylimääräisillä kuukausivastikkeilla ja rahastoimalla ylijäämäisiä tuloksia. Yli puolet yhtiöistä rahoittaa korjauksia ensisijaisesti pankkilainalla. Lainarahaa on tarjolla hyvin ja kyselyihin vastataan.

Lainamarginaalin keskiarvo on yksi prosenttiyksikkö barometrin perusteella. Myös urakkatarjouksia taloyhtiöt kertovat saaneensa hyvin.

”Lainaa saa hyvin korjauksiin ja lainaehdot ovat kohdallaan. Kuitenkin taloyhtiöiden ja yhtiön osakkaiden kannattaa varautua ennalta korjauksiin. Silloin lainamäärä pienenee eikä yhtiö ole täysin riippuvainen pankkien lainanannosta”, Jukka Kero sanoo.

Putkiremonteissa hintavaihtelua

Asuinrakennuksista neljäkymmentä prosenttia on tulossa korjausikään kymmenen vuoden sisällä. Kaksi kolmasosaa putkiremonteista aloitetaan vasta silloin, kun vesivuotoja on esiintynyt toistuvasti. Keskimäärin putkiremontti maksaa 600 euroa neliömetriä kohden, mutta hintavaihtelu on suurta. Kustannuksiin vaikuttavat mm. rakennuksen ikä, kunto, tyyppi ja rakennustöiden laajuus.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometriin vastasi 1318 taloyhtiöiden hallituksen jäsentä, 166 isännöitsijää ja 201 muuta taloyhtiön edustajaa. Barometri toteutetaan kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin.