Hyönteiset ovat hyödyllisiä puutarhan elinvoimaisuudelle. Liian aktiivinen tuhohyönteisten torjunta saattaa vähentää hyödyllisiä hyönteisiä. 

Puutarhaliitto muistuttaa, että hyönteiset ovat oleellinen osa puutarhan biologista tuholaistorjuntaa. Kasvien kannalta katsottuna hyödyllisiä hyönteislajeja on huomattavasti enemmän kuin haitallisia. Liian aktiivinen tuhohyönteisten torjunta saattaa vähentää hyödyllisiä hyönteisiä. Tämä näkyy esimerkiksi pölyttäjien ja hyönteissyöjälintukantojen vähenemisenä.

”Hyönteisten väheneminen pudottaa myös lintujen määrää. Poikastuotanto vähenee, kun hyönteisravintoa ei ole tarjolla. Leppäpirkkopopulaatio pienenee, jos intomielisesti tuhotaan kirvat”, biologi Leena Luoto muistuttaa.

Pihan ja puutarhan hyvinvointia kannattaa seurata. Hyönteislajien ja lajiryhmien tunnistamista on hyvä kehittää. Useat hyönteisryhmät ovat kasveille hyödyllisiä, eikä niihin kannata ilman tietoa suhtautua vihamielisesti. Esimerkiksi pölyttäjiä ovat kesymehiläisten ja kimalaisten lisäksi muun muassa villimehiläiset ja kukkakärpäset.

Kannot, kivet ja mättäät pesäpaikkoina

Puutarhaan on järkevää jättää kantoja, kiviä ja mättäitä. Nämä paikat toimivat luonnon omina pesäpaikkoina hyönteisille. Myös laudanpätkistä nikkaroitu hyönteishotelli parantaa hyönteisten elinoloja. Tässä tapauksessa tulee kuitenkin tietää, millaisia hyönteisiä hotelliin asettuu. Hyviä hyönteisiä ovat muun muassa leppäkertut, päiväperhoset, harsokennot ja mehiläiset.

”Hyönteishotellin sijoittelulla voi vaikuttaa, millaisia lajeja sen suojissa asustaa. Seinälle voi tulla perhosia ja mehiläisiä. Kiitäjäiset ja kovakuoriaiset pitävät maan rajaan sijoitetusta hotellista, ja nämä hyönteiset vähentävät nilviäisten määrää puutarhassa”, Leena Luoto kertoo.

Toivotut hyönteiset pitävät yllä luonnon tasapainoa, ja rajoittavat tuholaisten massahyökkäyksiä kasvien kimppuun. Hedelmäpuut ja marjakasvit tarvitsevat hyönteisiä tuottaakseen satoa. Mehiläiset ja kimalaiset pölyttävät kasveja, ja varmistavat hedelmien ja marjojen ja yleensä hyvän sadon tuottamista.

Kimalaiset varmistavat satoa

Piha ja puutarha kannattaa pitää hyönteispopulaatioltaan monipuolisena. Mikäli kemiallista torjuntaa käyttää, tulee purkin käyttöohjeita ja annostusmääriä noudattaa. Muuten työn mukana saattaa haitallisten hyönteisten mukana mennä myös hyödyllisiä. Pienet lehtivioitukset esimerkiksi koristekasveissa kuuluvat puutarhan elämään, eikä kaikkea tarvitse torjua.

Kimalaiset ovat tunnettuja hyötyhyönteisiä. Ne varmistavat satoa ja kasvien siementuotantoa. Myös haitallisia ja tarkkailtavia hyönteislajeja on maassamme riittämiin. Nyt lajeja on 880, ja asiantuntijat ennustavat vuoden loppuun mennessä lajeja olevan jo yli tuhat.

Haitalliset ja tarkkailtavat hyönteislajit löytyvät osoitteesta http://www.ototkkatieto.fi/etusivu