Kinkun paistorasva on pitkäaikainen vieras putkistossa, joten älä siis kaada sitä viemäriin. Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kittaantuu viemäriputkeen.

LVI-Tekniset urakoitsijat LVI-TU ry muistuttaa, että myöskään veden laskeminen viemäriin kinkkurasvan kanssa ei auta: kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Mitä tehdä paistorasvalle?

Viemäri ei ole roska-astia. Anna kinkkurasvan jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa, esimerkiksi tyhjässä kartonkisessa maitopurkissa. Tee siitä herkullinen kastike, siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan tai kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, kutsu apuun LVI-ammattilainen. Erityisesti kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta.

Rasvat Kinkkutempulle

Kinkkutempun keräyspisteitä on peräti 230 eri puolilla Suomea. Kierrätykseen kelpaavat myös kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat, jotka toimitetaan keräyspisteisiin pakattuna esimerkiksi maitopurkkeihin.

Kinkkurasvaa kerätään 20.12.2018–7.1.2019, ja kerätyt rasvat käytetään uusiopolttoaineen valmistamiseen. Yhden kinkun rasvoilla voi ajaa henkilöautoa kolme kilometriä. Keräyspisteet löydät osoitteesta kinkkutemppu.fi.

Kinkkutemppu lahjoittaa kampanjasta 20 000 euroa  hyväntekeväisyyteen Hope ry:lle.