Kinkun rasva tukkii putkistot. Parempi on kerätä rasva talteen ja toimittaa se kierrätyspisteeseen.

Kinkun paistorasva on pitkäaikainen vieras putkistossa, joten älä siis kaada sitä viemäriin. Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kittaantuu viemäriputkeen.

Myöskään veden laskeminen viemäriin kinkkurasvan kanssa ei auta: kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Mitä tehdä paistorasvalle?

Viemäri ei ole roska-astia. Anna kinkkurasvan tai muun paistinrasvan jäähtyä ja kovettua esimerkiksi tyhjässä kartonkisessa maitopurkissa. Tee siitä herkullinen kastike, siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan tai kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, kutsu apuun LVI-ammattilainen. Erityisesti kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta.

Rasvat Kinkkutempulle

Kinkkutempun keräyspisteitä on eri puolilla Suomea, oman paikkakuntasi keräyspisteen voit tarkistaa oheisesta linkistä. Kierrätykseen kelpaavat myös kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat, jotka toimitetaan keräyspisteisiin pakattuna esimerkiksi maitopurkkeihin.

Voit osallistua Kinkkutemppuun lähes kaikkialla Suomessa, sillä keräyspisteen löydät muun muassa Suomen jokaisesta K-Citymarketista. Niitä on myös Nesteen asemilla, K-ruokakaupoissa ja kuntien lajittelupisteillä.

Kinkkurasvaa kerätään 21.12.2019–7.1.2020, ja kerätyt rasvat käytetään uusiopolttoaineen valmistamiseen. Kinkkutemppu lahjoittaa kampanjasta varoja hyväntekeväisyyteen Hope ry:lle.

Toimi näin

1 Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkitölkki. Ei lasia, muovia tai metalliaa.

2 Kaada paistinrasva varovasti tölkkiin.

3 Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.

4 Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 21.12.2019–7.1.2020.