”Maalaamista ei kannata ottaa liian vakavasti. Värin voi vaihtaa helposti, jos siihen joskus kyllästyy”, kehottaa trendianalyytikko Susanna Björklund. Hän poimi Cello-merkille 50 ajankohtaisen maalisävyn kokoelman.

K-Raudan tammi-lokakuun 2020 myyntitalostota näyttävät, että suomalaiset ovat innostuneet maalaamaan. Maalisävyissäkin on niin paljon valinnanvaraa, että pää voi hyvin mennä pyörälle oikeaa sävyä valittaessa. K-Rauta pyysi trendianalyytikko Susanna Björklundia valitsemaan Cello-merkille 50 maalisävyn jkokoelman helpottamaan maalisävyn valintaa. Björklund kannustaakin käyttämään värejä rohkeasti ja antaa vinkkejä sävyjen yhdistämiseen.

Valituissa maaleissa on niin hyvin vaaleita, murrettuja, tummia kuin kirkkaitakin sävyjä. Björklund kehottaa luottamaan maalisävyä valitessa omaan makuun ennemmin kuin yleisiin trendeihin.

”Suunnittelin maalisävykokoelman hyvin intuitiivisesti. Mietin, mitkä sävyt ja yhdistelmät tuntuvat tuoreilta ja ajankohtaisilta. Seuraan työkseni koko muotoilun kenttää ja myös vaatemuodin ilmiöt inspiroivat kokoelmaa.”

”Voimakkaat värit ovat yhä ajankohtaisia, mutta nyt mennään superkirkkaista kohti murrettuja sävyjä. Toffee, kellanruskea, harmaanvihreä ja oliivinvihreä miellyttävät edelleen. Neutraaleihin sävyihin voi rohkeasti yhdistää kirkkaita. Tehosteväreiksi suosittelen voimakasta pinkkiä tai kellanvihreää.”

”Maalaamista ei kannata ottaa liian vakavasti. Värin voi vaihtaa helposti, jos siihen joskus kyllästyy. Kokoelman värit sopivat myös minimalisteille ja niille, jotka haluavat kodin pysyvän vaaleana. Jo hyvin hentokin sävy, kuten vedenvihreä tai harmahtava liila, pehmentää tilaa ja luo tunnelmaa. Valkoisen ystävän kannattaa kokeilla myös lämpimiä voin ja vaniljan sävyjä. Etenkin näinä aikoina kodin merkitys kodikkaana turvasatamana on tärkeä”, Björklund opastaa.

Valo vaikuttaa sävyyn

Kaikenkokoisissa huoneissa voi käyttää maun mukaan kaikkia värejä, mutta maalisävyä on hyvä testata eri valaistuksissa. Sama sävy voi näyttää erilaiselta luonnonvalossa, keinovalossa ja pimeässä illassa.

Makuuhuoneeseen Susanna Björklund kannustaa kokeilemaan syviä, rikkaita sävyjä, kuten tummaa vihreää, sinistä, ruskeaa tai viininpunaista. Hän muistuttaa myös maalien monipuolisesta käytöstä niin kalusteiden kuin esimerkiksi pelkkien listojen maalaamisessa. Maalilla voi myös rajata tilaa.

”Sängyn taakse voi maalata sängynpäädyn. Seinä on mahdollista maalata puoliksi kahdella eri värillä. Eteisessä tai vessassa voi yhdistää tehosteosiot maalaamalla värin katon kautta toiselle puolelle.”

”Suomessa valon vaihtelu on erityinen haaste. Hennoilla pastellisävyillä maalattu seinä saattaa näyttää valkoiselta hämärässä, ja joidenkin sävyjen hehku sammuu silloin tunkkaisen harmaaksi. Maalisävyn väri vaihtelee senkin mukaan, mitä vieressä näkyy. Esimerkiksi kalusteiden ja tekstiilien värit vaikuttavat maalatun seinän ilmeeseen. Väreillä on aina suhde keskenään,” muistutta Susanna Björklund.

Lue lisää:

Valumia seinässä tai liian märäksi jäävä maali? 7 vinkkiä maalaamiseen

Näin maalaat kodin seinät, lattiat ja katon