Ensimmäinen käynti mökillä talven jälkeen voi aiheuttaa suuria vahinkoja, jos lähdet lämmittämään kylmillään ollutta mökkiä ja takkaa heti liialla innolla. Varovainen aloitus varmistaa hyvän ja turvallisen lopputuloksen. 

1 Aloita kylmän tulisijan lämmitys varovaisesti. Tarkista esimerkiksi tulitikun avulla, että takka vetää. Hormia voi lämmittää polttamalla kynttilää ja sanomalehtipaperin palasta tulipesässä tai nuohousluukussa.  Jos lämmität tehdasrakenteista tulisijaa, toimi tulisijan käyttöohjeiden mukaan.

2 Muista maltti myös saunan lämmityksessä, sillä laadukaskin hormi saattaa ylikuumentua pitkän ja liian tehokkaan kiukaanlämmityksen seurauksena. Tarkista kiukaan ja hormien kunto ennen saunan sytyttämistä ja anna tarvittaessa asiantuntijan arvioida niiden palo- ja käyttöturvallisuus.

3 Noudata tulisijalle suositeltuja polttopuumääriä, takkapesään saa laittaa puita vain kolmasosan pesän tilavuudesta. Käytä vain kuivia puita, äläkä polta roskia.

4 Maltillinen lämmittäminen pidentää tulisijojen ja hormien ikää. Harakoille lämmittäminen on aina riski hormin ylikuumentumiselle. Huolehdi myös hormien säännöllisestä nuohoamisesta.

5 Muista häkävaara! Tulisijojen peltejä ei saa sulkea ennen kuin viimeinenkin hehkuva kekäle on sammunut. Myös tuhkatilaan on saattanut pudota kyteviä hiiliä. Häkä on hajuton, mutta tappava kaasu.

6 Käytä asiantuntijaa apuna tulisijan hankinnassa. Jos esimerkiksi kiuas ja hormi eivät ole yhteensopivia, ylikuumenemisen riski kasvaa huomattavasti.

7 Noudata tulisijojen suojaetäisyyttä tunnollisesti. Älä jätä tulta palamaan yksin ilman valvontaa.

8 Muista palovaroitin! Talven kylmänä olleella mökillä varoittimen patteri kannattaa vaihtaa uuteen keväällä. Testaa varoittimet myös säännöllisesti.

Laita näkyvälle paikalle kaikkien mökissä olijoiden nähtäville mökin osoite ja koordinaatit, jotta vieraatkin osaavat tarpeen tullen hälyttää apua paikalle. Hanki mökille myös asialliset alkusammutusvälineet (sammutuspeite, käsisammutin tai sankoruisku) sekä ensiapupakkaus.

Muistilistan laati Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Warma-Uunit.