Taloyhtiöiden hoitokuluista ainakin 30 prosenttia kohdistuu Motivan mukaan energiaan: lämmitykseen, sähköön sekä vesi- ja jätevesimaksuihin. Maksetusta energiasta jopa 30 prosenttia on säästettävissä, ilman kalliita remontteja.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva suosittaa, että taloyhtiöiden porraskäytävissä lämpötila olisi +17 °C, Kiinteistöliiton toive on +15–18 °C. Samaa lämpötilaa Kiinteistöliitto suosittaa myös varastotiloihin, Motivan suositus niihin on käyttötarkoituksen mukaan +7–12 °C. Auto pärjää Motivan mukaan yleensä +5–12 °C:ssa tallissa, mutta Kiinteistöliitto ehdottaa +12–15 °C:ta.

Monessa matalassa kerrostalossa kaiketi päätellään, että rappukäytävää voi huoletta lämmittää, kun siihen ei uskota kuluvan paljon energiaa. Energia-asiantuntija Sami Seuna Motivasta toteaa kuitenkin, että rappukäytävät ovat usein turhan lämpimiä. Hänen mukaansa yli +18 °C:n lämpötilasta ei ole rappukäytävässä mitään hyötyä, mutta lämpö voi aiheuttaa epämukavuutta. Jos talvireippailija kävelee portaat vaikkapa kahdeksanteen kerrokseen, lämpimissä vaatteissa on tukalaa.

”En silti kannusta tekemään porraskäytävistä jääkaappeja, jotta patterit eivät jäädy”, hän täsmentää.

Seuna huomauttaa, että lämpötilan laskemista pitää seurata myös varastoissa ja autotalleissa, jos niissä on vesikalusteita tai vesijohtoja. Kovilla pakkasilla voidaan tarvita pakkasvahtia.

Isossa monen auton tallissa autoista leviävä lämpökuorma vähentää lämmitystarvetta.

Tiiviys ja ilmanvaihto yhdessä

Motivasta kysellään Seunan mukaan runsaasti lämmitysvinkkejä. Sen sijaan ovien ja ikkunoiden tiivistämisestä sekä ilmanvaihdosta pitäisi kysyä nykyistä enemmän. Tiiviys vaikuttaa olennaisesti sisäilmaan ja lämpötilaan.

Porraskäytäviin virtaa aukinaisesta tai huonosti tiivistetystä ulko-ovesta kylmää ilmaa, ainakin ajoittain.

Suomen Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy kehottaa taloyhtiöitä varmistamaan, että kaikissa asunnoissa ikkunat ja parvekeovet ovat asiallisesti tiivistettyjä. Suunnitelmallisuudella pidetään asiat kunnossa.

Asuntojen ja porraskäytävien lämpöerot voivat olla huimia, jos asunnoissa on yli +22 °C – mikä on Motivan suositus enimmäislämpötilaksi.

Seuna huomauttaa, että reippaassa ylilämmityksessä sisäilmasta tulee ylikuivaa. Vanhoja taloja pitää myös yleensä lämmittää enemmän kuin uusia taloja. Siksi vanhoissa taloissa sisäilman kosteus putoaa talvella.

”Sisäilman kosteus vaihtelee kovasti, ja vanhoissa taloissa kosteus voi vaihdella kovien pakkasten 20 prosentista sadekesän jopa 70 prosenttiin. Ihmiselle hyvä ilmankosteus olisi noin 40 prosenttia. Liika kuivuus näkyy ihossa ja ärsyttää hengityselimiä”, Seuna toteaa

Yksi vanha nyrkkisääntö on edelleen voimassa: kun koko rakennuksen keskimääräinen sisälämpötila laskee asteella, energiaa säästyy viisi prosenttia.

Hyvä sisäilma koostuu sopivasta huonelämpötilasta ja toimivasta ilmanvaihdosta.

”Ilmanvaihto on vanhoissa taloissa usein ongelma, kun ulkoilma tulee vuotoina lähes mistä vain väärästä paikasta, vaikkapa lattianrajasta, eikä varsinaisia korvausilmaventtiileitä löydy”, Seuna kertoo.

Seuraa lämpötilaa säännöllisesti

Kiinteistöliiton Petri Pylsy kannustaa taloyhtiöitä seuraamaan porraskäytävien lämpötiloja. On kuitenkin varmistettava, että asunnon suuntaan ei synny viileää, saati kylmää seinää, eikä autotallin viilennys saa tehdä tallin yläpuolisten asuntojen lattioista kylmiä.

Pylsy kehottaa taloyhtiöitä seuraamaan lämmitysenergian, kiinteistösähkön ja veden kulutusta vähintään kuukausittain.

”Taloyhtiön hallinnon pitää reagoida poikkeamiin nopeasti, sillä äkillinen kulutuksen kasvu voi kertoa lämpö-, vesi- tai ilmanvaihtotekniikan viasta. Myös kaikkien asukkaiden pitää ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista, kuten vuotavista vesikalusteista tai ilmanvaihdon ongelmista”, Pylsy sanoo.

Asukkaat voivat itsenäisesti havainnoida huonelämpötiloja sekä huolehtia ikkunoiden ja ovien tiivistämisestä sekä asuntonsa ilmanvaihtoventtiilien ja -suodattimien puhdistamisesta.

Monet tärkeät asumisasiat saadaan kuntoon pienellä työllä – minkä vuoksi asioiden korjaaminen helposti unohtuu.

Pylsyn mukaan kerrostaloyhtiöissä on syytä keskustella perusteellisesti, hyvässä hengessä, mikä olisi asuntojen ja yhteisten tilojen sopiva lämpötila.

Talotekniikan ammattilainen varmistaa, että lämmitysjärjestelmää säädetään ja huolletaan hyvin, ja että ilmanvaihto toimii. Porraskäytävässä patterin venttiilin mahdollisen termostaattiosan pitäisi olla lukittavissa, jotta siihen ei kohdistu ilkivaltaa.

Asukas saa apua myös isännöitsijältä, taloyhtiön hallitukselta tai toisilta asukkailta.

”Järjestelmällinen energiankäytön optimointi on koko taloyhtiön asia. Parhaan tuloksen saa, kun tavoitteista, huollosta ja ylläpidosta sovitaan yhdessä”, Pylsy muistuttaa