Ilmastointia ei kannata tukkia syksyn tullen, sillä puutteellinen ilmanvaihto synnyttää asuntoon kosteutta.

Syksyllä monessa suomalaiskodissa ilmastointia säädetään pienemmälle ja jopa tukitaan. Ilmanvaihdosta saatetaan tinkiä myös pienemmän sähkölaskun toivossa, kun energian hinta on kohonnut nyt korkeaksi.

Suomessa on esimerkiksi 1970-luvun energiakriisin jäljiltä arviolta miljoona asuntoa, joista puuttuvat kokonaan raitista ilmaa sisälle tuovat korvausilmaventtiilit.

Suomen Terveysilma Oy:n asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että ilmanvaihdosta tinkiminen ei kuitenkaan tuo säästöä – se päinvastoin kasvattaa lämmityslaskua. Puutteellinen ilmanvaihto synnyttää asuntoon kosteutta, jonka voi aistia sisäilman tunkkaisuutena. Kostean sisäilman lämmittäminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin kuivan sisäilman lämmittäminen. Korvausilmaventtiilin asentaminen auttaa pienentämään lämmityskustannuksia.

Ilmastointia kannattaa seurata

Ilmanvaihtoventtiilien pienentämisen tai kokonaan sulkemisen takana on monella ajatus siitä, että tällöin asuntoon pääsee vähemmän viileää ulkoilmaa. Venttiilien sulkeminen ei kuitenkaan kokonaan estä korvausilman tulemista asuntoon. Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat, korvausilma pyrkii sisään ei-toivotuista paikoista: postiluukusta, viemärikaivosta tai seinärakenteista.

Korvausilman vähentäminen ei tuota säästöä lämmityskuluissa. Puutteellinen ilmanvaihto nostaa asunnon sisäilman kosteutta.

”Tunkkainen asunto on kostea asunto. Kosteus aiheuttaa tunkkaisuuden eli jos asunnossa haisee tunkkaiselle, siellä on mitä todennäköisimmin kostea sisäilma. Toki sisäilmaan tuottavat kosteutta myös aivan normaalit asiat, kuten hengittäminen ja suihkussa käyminen. Niitä ei kuitenkaan kannata lopettaa, helpommalla pääsee, kun pistää ilmanvaihdon kuntoo”, korvausilmaratkaisuihin keskittyneen Terveysilma Oy:n toimitusjohtaja Peter Schlauf sanoo.

Korvausilmaventtiilit kannattaa päivittää

Jos venttiilit puuttuvat asunnosta kokonaan, niitä voidaan asentaa jälkikäteen paitsi seinään, myös esimerkiksi ikkunan puisiin tuuletusluukkuihin. Myös vanhojen asuntojen luukkumaisiin venttiileihin on tarjolla sopivia malleja.

On virheellinen käsitys, että reiän poraaminen seinään on vaarallista. Seinään asennettava korvausilmaventtiili ei ole reikä vaan tekninen ratkaisu, joka parantaa asunnon ilmanvaihtoa. Venttiilin voi asentaa itse tai halutessaan työn voi tilata ammattilaiselta.

Toimivan korvausilmaventtiilin asentaminen maksaa halvimmillaan pari sataa erutoa.

Lue lisää:

Asenna itse: Korvausilmaventtiili parantaa vanhankin talon ilmanvaihtoa