Vuoden pimein aika on koettelemus viherkasveille. Kasvihuoneessa kasvatetun viherkasvin stressaavin hetki on joutua pimeään kotiin ja huonolle hoidolle. Näillä vinkeillä saat viherkasvin kukoistamaan myös kotona.

Kaupassa myynnissä olevat viherkasvit kasvatetaan kasvihuoneessa, jossa niille pystytään luomaan täydelliset kasvuolosuhteet. Kasvihuoneessa kasvualustana on usein kevyttä viljelyseosta, joka takaa kasville hyvän kasvuunlähdön. Kun kasvi tuodaan kotiin, tarvitsee se kuitekin oikeanlaisen mullan ja sopivankokoisen ruukun juurtuakseen ja jatkaakseen kasvua.

Näin kotiutat uuden viherkasvin

1 Hanki uudelle viherkasville hyvälaatuista multaa. Tarkista multapussista millaisille kasveille se on tarkoitettu tai kysy neuvo puutarhamyymälästä.
2 Istuta uusi kasvi kannattaa isompaan ruukkuun heti hankinnan jälkeen, jotta se jatkaa kasvuaan. Uuden ruukun halkaisija on hyvä olla kasvin koosta riippuen 2–10 cm entistä suurempi.
3 Salaojita muut kuin altakasteluruukut ruukkusoralla, jotta juuriston hapensaanti varmistuu. Suojaruukkuihin tulevat kasvit on hyvä istuttaa erilliseen sisäruukkuun, esim. muoviseen taimiruukkuun.
4 Merkkaa kalenteriin viikolta kastelupäivä, käyt kasvit läpi. Kokeile sormella multaa tai nosta ruukkua. Jos se on kuiva ja kevyt, kastele. Multa saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välillä.
5 Pimeänä talviaikana kasvit eivät juuri tarvitse lannoitus, suihkuttelu merileväuutteella tai kasteluveteen lisätty merileväuute riittää. Helmikuussa voi aloittaa säännöllisen lannoituksen kerran viikossa.

Vinkit antoi Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

Lue myös TM Rakennusmaailman artikkeli:

Viihtyisyyttä viherkasveilla

Suosituimmat viherkasvit juuri nyt

  • Perinteiset peikonlehti, palmuvehka, jukkapalmu, kultapalmu ja kultaköynnös ovat olleet jo hyvän aikaa suosituimpia viherkasveja.
  • Juuri nyt nousussa ovat sisustajien suosikkikasvit kilpipiilea, kumiviikuna ja varjoviikuna.
  • Myös eksoottisemmat viidakkotunnelmaa luovat juurakkovehkat eli alokasiat ja isomaijat ovat suosittuja.
  • Vaikeampihoitoisina pidetyt flamingonkukat ja huonekuuset kasvattavat nekin suosiotaan.