Suomessa tehdään nyt ennätysmäärä energiaremontteja. Uuden matalaenergiajärjestelmän liittäminen vanhaan lämmönkiertojärjestelmään saattaa  tuoda mukanaan ikävän yllätyksen, jos pattereiden mitoitus ei riitä uudelle järjestelmälle tai lämmitysjärjestelmäputkisto on jo huonokuntoinen.

Lämmitysmuodon vaihtaminen öljystä nykyaikaiseen matalaenergiajärjestelmään kuten ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön on merkittävimpiä pientalojen päästöjä ja energiankulutusta alentavia toimenpiteitä.

”Kun päälämmitysmuoto vaihdetaan, on kuitenkin tärkeää, että kodin lämmitysjärjestelmää mietitään kokonaisuutena, ei vain yksittäisenä laitehankintana”, korostaa Uponor KOTI -avainasiakaspäällikkö Sami Merasto.

Energiaremontissa on hyvä tarkistaa nykyisten pattereiden mitoitusten riittävyys matalaenergiajärjestelmälle, patteritermostaattien ja -venttiilien kunto sekä lämmitysverkoston putkiston tilanne.
Pelkän lämmöntuoton uusiminen kokonaisuutta huomioimatta saattaa Meraston mukaan aiheuttaa pettymyksen, kun uutta matalaenergiajärjestelmää yritetään sovittaa nykyiseen lämmönkiertojärjestelmään.

Pattereiden vaihto lähenee 40 vuoden käyttöiässä

Pirkanmaalainen LVI-Kurikka Oy on hoitanut energiaremontteja syksystä lähtien. Heidän kokemuksensa mukaan vanha, öljy- tai puulämmitykseen mitoitettu patteriverkosto ei usein pysty välittämään uudesta matalaenergialaitteesta tehokkaasti lämpöä.

”Esimerkiksi öljykattilan tuottama menovesi on 70–80-asteista, kun taas matalaenergiajärjestelmä tuottaa patteriverkostoon 45–55-asteista vettä. Pattereiden lämmönluovutus alenee lähes puoleen, joten on selvää, että ilman kokonaisjärjestelmään tehtäviä parannuksia ei kannata edetä”, toteaa LVI-Kurikan myynnistä ja markkinoinnista vastaava Vili Matikka.

Pattereiden vaihtoa kannattaa Matikan mukaan harkita, jos ne ovat olleet käytössä yli 40 vuotta, niiden lämmitysteho ei riitä tai kunto on muutoin huono.

”Vanhoihin putkiin ja pattereihin kerääntyy sakkaa, joka vähentää veden virtausta ja näin heikentää osaltaan myös lämmitystehoa.”

Kun patterit uusitaan, kannattaa vaihtaa myös termostaatit. Termostaattien lisäksi on uusittava pattereiden säätöventtiilit, sillä jos venttiilit eivät toimi kunnolla, eivät sitä tee patteritkaan. Jo pelkkä termostaattien ja patteriventtiilien vaihto voi vähentää lämmitysenergiankulutusta jopa 15–20 prosenttia.

Tukkeutuneet putkistot yleisiä

Jos lämmönkierron kanssa on ollut ongelmia – lämpö esimerkiksi leviää huoneiston pattereihin epätasaisesti – syynä voi olla tukkeutunut putkisto.

Tukkeutuneet putkistot ovat varsin yleisiä, sillä suomalaistaloissa on vielä paljon alkuperäisiä putkistoja. Lämmitysputkistojen yleisin korroosion ja putkistoon kertyvän rautasakan aiheuttaja on ulkopuolelta tullut kosteus. Esimerkiksi 1970-luvulla pesuhuoneissa ei vielä käytetty vesieristeitä, jolloin kosteutta on saattanut valua laattasaumasta betoniin ja sieltä putkiin.

Myös esimerkiksi putkiston täyttämisen yhteydessä teräsputkeen päässyt happi syövyttää putken sisäpintaa ja kerryttää sakkaa.

Lue lisää:

Energiaremontti kutisti kerrostalon sähkölaskun

Remonttipäätös pitkän harkinnan jälkeen: Öljykattila vaihtui ilmavesilämpöpumppuun