Vuosituhannen alkupuolella rakennetun hirsitalon pinta-ala oli käynyt ahtaaksi, joten sitä päätettiin laajentaa noin 50 neliön verran. Alapohjan eristeratkaisu toteutettiin perinteisestä styrox-eristeen ja betonivalun ratkaisusta poiketen Finnfoamin FF-XPS 200 -eristelevyillä. Lattian pintavalu tehtiin Saint-Gobain Weberin lattiatasoitteella.

Alapohjan eristeen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota eristelevyn riittävän suureen vesihöyrynvastukseen, jotta maassa oleva kosteus ei pääsisi rasittamaan pintavalua ja näin aiheuttamaan sisäilmaongelmia.

Vaikka FF-XPS on suulakepuristettua polystyreeniä, poikkeaa se ominaisuuksiltaan perinteisestä Finnfoamista. Eristelevyn käyttökohteet on rajattu sokkelin sisäpuolisiin osiin lämpimissä ja puolilämpimissä rakennuksissa. Ero näkyy myös huokeampana hintana. Yhteistä molemmille levytyypeille on korkea vesihöyrynvastus, joten ne auttavat alapohjarakenteita pysymään kuivina.

Vaaleanharmaiden levyjen mitat ovat 2485 x 585 mm ja paksuus 100 mm. Lyhytaikainen puristuslujuus on 20 000 kg/m2 ja pitkäaikaisen jatkuvan kuorman kesto 7 000 kg/m2. Pientalokohteisiin nämä lukemat ovat turhankin korkeat, mutta eristelevyjen takia lattiaan ei synny painumaongelmia.

Tee asennus huolellisesti

Terveen alapohjan rakenne ei saa olla pelkästään eristeen varassa, vaan koko rakenteen tulee olla lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva kokonaisuus.

Maa-aineksen ja alapohjan väliin tehdään kapillaarikatko hyvin vettä läpäisevällä kerroksella. Kun alapohjan kapillaarikatkosepeli on asennettu ja se on oikeassa korossa mahdollisimman tasaisesti levitettynä ja täryllä tiivistettynä, voidaan eristelevyt asentaa paikoilleen. Mitä tasaisempi alustan sepeli on, sitä helpommin levyjen asennus sujuu.

Eristelevyvalmistajan ohjeiden mukaisesti maanvaraisen alapohjan reunoilla ei tarvita lisäeristystä silloin kun eristepaksuus on vähintään 200 mm. Levyjen asennus kannattaa tehdä huolellisesti niin, että ensimmäinen levykerros asettuu tiukasti sekä sepeliä että toisia levyjä vasten, jolloin toisen kerroksen asentamisessa ei synny ongelmia. Ideana on, että koko eristekenttä on mahdollisimman vakaa eikä pahemmin notku kun sen päällä kävelee.

Pumppauksen edut

Maanvaraisen alapohjan pintavalu tehdään pääsääntöisesti betonista valamalla. Vaihtoehtona on korjaus- ja uudiskohteisiin sopiva sementtipohjainen Plaano-lattiatasoite. Pumpattava Plaano on betonivalua kalliimpi, mutta edut puhuvat puolestaan.

Pumpattava tasoite on matala-alkaalista ja vaikuttaa näin ollen suoraan sisäilman pysymiseen raikkaana ja terveenä. Vaikka laatta pumpataan keskimääräisesti 50 mm vahvaksi totutun betoninvahvuuden 80 tai 100 mm sijaan, on lopputulos silti luja, pitkäikäinen ja kerralla suora. Työ sujuu nopeasti. Laattaa ei tarvitse hioa tai tasoitella jälkikäteen. Tasoite ei myöskään halkeile tai käyristy kuivuessaan, ja se on nopeasti valmis pinnoitettavaksi.

Tähän kohteeseen tuli sähkökäyttöinen lattialämmitysjärjestelmä ja kaapeleiden sidonnan vuoksi lattiaan asennettiin teräsverkotus, jota ei pumpattavan lattiatasoitteen takia olisi muuten tarvittu.

Vesikiertoisen lattialämmitysputkiston voi asentaa eristeiden päälle erillisillä U:n muotoisilla hakaskiinnikkeillä.

Takan alle voi tarvittaessa tehdä ns. vahvennetun 80 mm:n laatan. Tähän kohteeseen tuleva kevyttakka ei tarvinnut erillistä vahvistusta.

Ensikertalainen työnteossa

Lattianpumppaus on aina koulutetun ammattilaisen työtä. Tässä kohteessa allekirjoittaneella oli mahdollisuus kokeilla hommaa käytännössä. Kärsivällisen ammattilaisen opastuksella se sujui ensikertalaiseltakin kuin tanssi.

Lattianpumppaus näyttää kevyemmältä työltä kuin mitä se on. Niskan takana lepäävä tasoiteletku on kuin jättiläisboa, joka alkaa jo muutaman minuutin jälkeen painaa hartioilla. Ei ihme, että työtä tarjotaan avaimet käteen -periaatteella. Silloin tätä lattiaratkaisua voidaan mainostaa hallittuna kokonaisuutena.