Alkusyksy on kiinteistönomistajalle oikea aika tarkastaa sadevesikaivojen kunto sekä tyhjentää sakkapesät viime talven hiekoitushiekasta.

Alkusyksy on kiinteistönomistajille tarkistuksen aikaa. Rankkasateet ovat jo saaneet useilla paikkakunnilla sadevesikaivot tulvimaan yli äyräidensä. Sadevesikaivot on hyvä tyhjentää alkusyksystä. Näin varmistetaan kaivon toiminta tulevan talven aikana, ja vesivahingon riski pienenee.

Samalla on hyvä tarkistaa myös salaojien toimivuus ja varmistaa, ettei keväällä lumien sulaminen aiheuta vesivahinkoa kiinteistön rakenteisiin.

Kiinteistöjen & Teollisuuden Prosessipuhdistus Oy:n viemärihuollon asiantuntija Jani Manni korostaa, että tukkeutunut sadevesikaivo kuormittaa kiinteistön ympärillä olevaa maaperää ja altistaa rakennukset kosteudelle.

”Tukkeutunut kaivo on myös terveysriski. Kun yöpakkaset alkavat, tukkeutuneen kaivon synnyttämä vesilammikko jäätyy ja aiheuttaa liukastumisriskin.”

Sadevesikaivon tarkistaminen itse on helppoa

Sadevesikaivoon on siis syytä kurkata ja tarkistaa, onko sakkapesässä hiekoitushiekkaa, havunneulasia tai muuta roskaa. Tarkastaminen tapahtuu irrottamalla ensin kaivon ritiläkansi ja tunnustelemalla katuharjan harjapäällä, onko kaivossa kiintoainetta.

Kaivon pohjalla on lähtevä putki, jota pitkin vesi kulkee kaivosta viemäriin. Jos purkuputken suu ei ole enää näkyvissä eikä harjan varsi mahdu putkessa olevan käyrän osan ja kiintoaineen väliin, kaivo on tukossa ja tilanne on akuutti.

Ammattilainen hoitaa kaivon tyhjentämisen turvallisesti. Manni korostaa, että voi olla jopa vaarallista lähteä tyhjentämään sadevesikaivoa yksin.

”Kaivo saattaa olla syvä ja kaivoon kertynyttä maa-ainesta on hankala poistaa. Ilman ammattilaitteita tyhjentäminen on vaikeaa.” Ensiavuksi tulvivaan sadevesikaivoon käy sama tekniikka kuin salaojaviemäreihinkin: Sadevesikaivoon voi hädän tullen itse asentaa uppopumpun, jolla johtaa veden lähellä olevaan ojaan.

Kierrä myös tarkastuskaivot ja tarkasta, että niiden vedenpinta on oikealla korolla – eli purkuputken alapinnan tasolla. Samalla on hyvä kerää rännikaivojen päälle tullut lehtimoska pois.

Huolehdi, että kaivon ritiläkansi ei ole peitettynä, vaan sadevesi saa vapaasti juosta kaivoon.

Lue lisää:

Nyt on aika huoltaa ränni- ja sadevesikaivot

Ohjaa sadevedet omakotitalon katolta hallitusti rännikaivoon