Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3500 ainetta, joista 10 prosenttia on mahdollisesti terveydelle haitallisia. Tällä viikolla vietettävän allergiaviikon teema painottuukin tänä keväänä tekstiilikemikaaleihin. Allergiaviikko on Allergia- ja astmaliiton jokakeväinen kampanja, jota vietetään tänä vuonna 17.–23. huhtikuuta.

”Jos uudet farkut alkavat jalassa kutittaa, voisi olla syytä kiinnostua, mitä vaatteet sisältävät, miten ne on tehty, mistä niitä ostaa ja tuleeko vaatteet pestä ennen käyttöä”, viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Pese uudet vaatteet ennen käyttöä

Kemikaaleja käytetään tekstiileissä sen vuoksi, että niiden avulla tekstiilille saadaan haluttuja ominaisuuksia, kuten helppohoitoisuus ja käyttömukavuus. Toisaalta niistä poistetaan ei-toivottuja ominaisuuksia, kuten kutistuminen tai rypistyminen.

”Tekstiilikemikaalien tyypillisin haittavaikutus on ihoärsytys ja allergiset ihoreaktiot. Tekstiileiden aiheuttamien allergisten ihoreaktioiden taustalla voi olla aiempi herkistyminen tietyille kemikaaleille”, asiantuntija Sanna Virtanen Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Uudet vaatteet olisikin hyvä pestä ennen käyttöä. Esimerkiksi tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä sekä aiheuttaa iholla allergista kosketusihottumaa.

EU:n lainsäädäntö valvoo tekstiilituotantoa EU:n alueella. Muualta tilatuissa tekstiileissä saattaa olla EU:ssa kiellettyjä, terveydelle haitallisia kemikaaleja. Homeenestoainetta käytetään niin kengissä, vaatteissa kuin huonekaluissa, ja se on yksi ärsyttäjistä.

Allergiaviikko täynnä tapahtumia ja tietoa

Allergia- ja astmayhdistykset järjestävät tapahtumia Allergiaviikolla, tarkemmat tiedot löydät yhdistysten nettisivuilta. Allergiaviikko näkyy myös verkossa: ke 19.4. klo 18 osoitteessa http://www.allergiaviikko.fitulee saataville kolme videota tekstiileiden kemikaaleista sekä yksi lähetys astman omahoidosta. Liiton asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi Allergiaviikon Facebook-sivuilla 19.4. klo 18.30–19.30.