Kevätpuutarha saa usein huomiota vähän liikaakiin. Haravan varteen ei kannata kammeta ensimmäisenä, vaan antaa märän nurmikon ensin kuivahtaa. Puutarhatyöt voi aloittaa pensaita leikkamalla ja kasveja lannoittamalla.

Kevätlannoitus piristää kaikki kasvit uuteen kasvuun. Kukkapenkkiin syksyllä jääneitä lehtiä ei kannata lähteä haravoimaan pois, vaan ne voi jättää humukseksi kasvin käyttöön. Talventörröttäjien kuivat varret voi silputa kasvien tyvelle. Kasvijätteen hajoaminen nopeutuu, kun sirottelet päälle typpipitoista kevätlannoitetta ja viimeistelet komeuden vielä ohuella kerroksella uutta multaa tai kompostia.

Kotipuutarhan puita ja pensaita voi leikata niin kauan, kun silmut eivät ole lähteneet kasvamaan. Silloin kasvit eivät vielä ole kuluttaneet energiaa lehtiensä kasvattamiseen ja toipuvat leikkaamisesta paremmin. Suurin osa puutarhan koristepensaista leikataan harventamalla, jolloin pensaasta leikataan vaurioituneet, vanhimmat ja sammaloituneet oksat kokonaan pois. Kerralla kannattaa leikata korkeintaan puolet oksien lukumäärästä, jotta pensaan muoto säilyy kauniina.

Alasleikkaamista eli varsien samanlaikaista katkaisemista läheltä maanpintaa kestävät kurttulehtiruusu, vuodenkuusama, ruusuangervo, pallohortensia ja hernepensaat.

Herukka- ja karviaispensaista on hyvä poistaa vanhat ja vaurioituneet oksat. Säännöllinen leikkaus auttaa pensasta tuottamaan tasaisesti satoa.

Anna nurmikon kuivua rauhassa

Nurmikon kimppuu ja haravoimiseen kannattaa ryhtyä vasta sitten, kun se on kuivunut.

”Pahin virhe on kiiruhtaa haravan kanssa märälle nurmikolle. Odota vähintään viikko lumen sulamisen jälkeen, jotta nurmikko kuivahtaa ja kestää kävelyä tiivistymättä. Nurmiheinien juuret eivät viihdy tiivistyneessä maassa ja vaarana on nurmikon kitulias kasvu. Tällöin sammal vähitellen valtaa alaa, koska se kasvaa mullan pinnalla”, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Haravointi poistaa kuollutta kasviainesta sekä sammalta ja parantaa siten nurmen valonsaantia ja kasvua. Samalla kuitenkin poistuu myös ravinteita. Jos nurmikkoa on lannoitettu orgaanisilla lannoitteilla, kuten kanankakalla, maaperän pieneliötoiminta on vilkasta eikä haravointia välttämättä tarvita.

Kasvun alkaessa nurmikko on hyvä lannoittaa, jotta se kasvaa vahvemmin ja pystyy kilpailemaan sammalta ja rikkakasveja vastaan. Paikkauskylvön voi tehdä kohtiin, joissa nurmikko ei kasva kunnolla. Silloin maan pinta rikotaan esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 cm kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.