Syksyn pihatyöt aloitetaan syyslannoituksella ja pensaiden leikkaamisella. Syys-lokakuu on myös hyvää aikaa perennojen ja kukkasipulien istuttamiseen.

Syyslannoitus parantaa talvenkestävyyttä

Nyt on viimeinen hetki varmistaa ensi kesän kukinta ja sato. Riittävän aikaisin annettu syyslannoitus parantaa kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan sekä lisää kukintaa ja satoa. Syyslannoite sisältää fosforia ja kaliumia, mutta ei lainkaan typpeä.

”Kasvien on oltava hyvässä kasvussa ja lehtien yhteyttämiskuntoisia, jotta syyslannoituksesta on hyötyä. Jos kasvi on värittynyt ruskaan tai muuten lopettanut kasvunsa, se ei enää ota maasta ravinteita. Nyt on viimeinen hetki antaa syyslannoite”, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Syksyllä annettava lannoite sisältää kaliumia ja fosforia, mutta ei lainkaan typpeä. Fosfori edesauttaa kukkasilmujen muodostumista.

Syksy on hyvää aikaa leikata puut ja pensaat

Loppukesä ja alkava syksy ovat parasta leikkausaikaa lähes kaikille kasveille. Silloin puutarhuri hahmottaa parhaiten leikkauksen tarpeen, kun kasvi on täydessä lehdessä. Hyvää on myös se, että vielä kasvukunnossa olevat kasvit pystyvät hoitamaan haavansa kuntoon ennen talvea. Leikkaus kannattaa ajoittaa syksyn aurinkoisiin ja poutaisiin päiviin, jolloin haavat kuivuvat hyvin ja taudinaiheuttajia on vähemmän ilmassa.

Istuta uutta

Syksyllä voi myös istuttaa esimerkiksi perennoja, jolloin ne pääsevät vielä juurtumaan ja niiden talvenkestävyys parantuu. Hyvä alusta monivuotisille kasveille syntyy maata parantamalla. Parhaiten kasvit viihtyvät ryhmässä yhtenäisessä kasvualustassa. Sopiva parannussyvyys on ison pistolapion terän verran. Savimaan sekaan käännetään karkeaa hiekkaa, turvetta ja pussi- tai kompostimultaa. Hiekkamaa kaipaa runsaasti ravinteikasta multaa ja jopa hieman savea.

Kevään kukkien sipulit maahan syys-lokakuussa

Syksy on hyvää aikaa varmistaa kevään näyttävin kukkaloisto ja istuttaa sipulikasvit maahan. Istuta sipuleita perennapenkkeihin sekä pensaiden ja puiden juurelle. Sopiva istutussyvyys on
noin kolme kertaa sipulin koko. Tee yksittäisiä kuoppia istutuslapiolla. Ehdottoman tarkka istutussyvyys ei ole. Sipuli osaa hakeutua hiljalleen oikeaan syvyyteen maalajista riippuen.

Käytä pudonneet lehdet hyödyksi

Ensimmäiset lehdet kannattaa silputa kelaleikkurilla nurmikon ruoaksi. Se parantaa nurmen kasvualustan mururakennetta ja ravinnepitoisuutta. Isoimmat
määrät haravoidaan kompostiin. Nurmen hyvinvointia lisää ilmaaminen, joka hoituu haravoinnin lomassa. Paina talikolla tai ilmausharalla reikiä nurmeen ja täytä reiät hienolla
hiekalla. Nurmikon hoito viimeistellään vähätyppisellä syyslannoitteella.

Vinkit antoivat puutarhaneuvoja Riikka Kerttula/Biolan ja piha- ja maisemasuunnittelija Kati Jukarainen/Fiskars.