Työmailta piinaavat kuparikaapelivarkaudet saattavat jäädä lähivuosina historiaan, kun Suomeenkin rantautuu uuden sukupolven alumiinikaapeli.

Kuparikaapelivarkaudet ovat työmaalle tuttu ongelma. Esimerkiksi viime kesänä ja syksynä erityisesti Itä-Suomen työmaille iskettiin useita kymmeniä kertoja, ja kerralla varastettiin jopa yli tuhannen kilon kuparieriä. Vahingot ovat kuparin hintaa paljon suuremmat, sillä koko työmaa voi pysähtyä kuparikaapelivarkauden takia.

Suomeen tulleet uuden sukupolven alumiinikumikaapelit ovat suorituskyvyltään jo kuparikaapelin tasolla, mutta huomattavasti kevyempiä ja edullisempia. Lisäksi ne ovat varkaiden näkökulmasta huonoja kohteita. Kuparin hinta on romumetallina 4–6 euroa kilolta, alumiinin alle 60 senttiä.

Uusi turvallinen liitostekniikka

Sähkönjohtavuus ja enemmän tarkkuutta vaativa liitostekniikka ovat hidastaneet edullisen alumiinin kilpailukykyä kuparin kanssa.

”Alumiinin ominaisresistanssi eli kyky johtaa sähköä on kuparia huonompi. Uuden sukupolven alumiinikumikaapeleiden suorituskyvyssä päästään samaan kuin kuparikumikaapeleissa samalla kaapelin poikkipinnalla jopa 50 metrin etäisyyksillä”, kertoo varavoimayhtiö Suomen Diesel Voima Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mika Peltola. Yritys tuo Suomeen bi-metalli-pistokkeilla varustettuja Alukaflex-alumiinikaapeleita.

Uudet alumiinikumikaapelit ovat materiaalin hintaeron takia vastaavia kuparikaapeleita edullisempia ja soveltuvat samaan käyttöön. Tyypillisiä alumiinikumikaapeliden käyttökohteita ovat väliaikaista sähkönjakelua tarvitsevat rakennustyömaat, kaapelityömaat ja tapahtumat.

”Alumiinikumikaapelin paino on jopa 40 prosenttia kevyempi verrattuna vastaavaan kupariseen kaapeliin. Kaapeli on hyvin taipuisa ja alumiinin rakenne erittäin hienosäikeinen. Lisäksi eristyksen rakenne kestää jatkuvaa korkeaa lämpötilaa kaapelia kuormitettaessa”, Peltola kertoo.