Alumiinipelti ei ruostu eikä ime vettä, eikä sitä hajota auringon ultraviolettisäteily. Hyvin tehty alumiinikatto kestää sata vuotta tai enemmän, mikäli muu talo vain pysyy kuosissaan.

Konesaumatun peltikaton voi perinteisen teräspellin lisäksi tehdä myös alumiinista. Alumiini on katolla peltiä kestävämpää, koska se ei ruostu. Se on myös helpompaa työstää ja kevyempää käsitellä. Haittapuolena on alumiinin suurempi lämpölaajeneminen joka vaatii, että kattoa rakennetaan niin, että se pääsee hallitusti liikkumaan. Alumiinipelti on myös noin tuplasti kalliimpaa kuin teräs, joten materiaalin valinta maksaa itsensä siinä vaiheessa, kun teräs kaipaa ensimmäisen huoltomaalauksensa.

Suomalainen Finnfalz on noin vuosi sitten ryhtynyt tuomaan maahan alumiinista tehtyä kattopeltiä, joka soveltuu saumattujen peltikattojen tekoon. Kattoja on tähän mennessä tehty yhteensä noin 10 000 neliötä. Hyvien kokemuksien myötä uusia hankkeita on suunnitteilla runsaasti, joten pinta-ala tuplaantunee jo ensi vuoden aikana.

Miehet remontoivat alumiinikattoa katto-kissan avulla

Saumatun peltikaton rakenneperiaatteet eivät sataan vuoteen juuri ole muuttuneet, mutta työkalut ovat kehittyneet. Sähkökäyttöinen ”katto-kissa” kulkee automaattisesti saumassa, ja valmistaa siistin ja luotettavan, vedenpitävän saumauksen.

Mukavaa käsitellä

Kävimme tutustumassa erääseen Suomen Saneerauspalvelun omakotitalotyömaahan, jossa asennettiin alumiinkattoa. Kohde oli matala omakotitalo, joka oli ympäröity tukevilla rakennustelineillä. Näin kohde saattoi samalla toimia havainto- ja koulutuskohteena sekä katontekijöille että urakoitsijoille, jotka ovat kiinnostuneita uudesta materiaalista.

Alumiinikaton teko ei käytännössä paljon eroa peltikatosta. Kokenut peltisepänliike omaksuu asennuksen olennaiset erot muutaman tunnin materiaaliperehdytyksellä. Jokin iso ja monimuotoinen kohde voi vaatia päivän pohdinnan.

Kattoa rakentavat ammattimiehet kertoivat heti mieltyneensä alumiinin käsiteltävyyteen. Sitä on pehmeämpi ja mukavampi leikata ja työstää kuin teräspeltiä, ja se on paljon kevyempää nostaa.
Esimerkkikohteessa aluskatteena oli vesitiivis aluskate, joka joskus maailmassa olisi sellaisenaan kelvannut vesikatteeksi. Aluskatteena oli OSB-levyn pintaan asennettu huopakate, jonka pehmeällä pinnalla alumiinin on hyvä liikkua, ja samalla se vaimentaa melua. Nykyisin suositaan kunnollisia aluskaterakenteita.

Jos katon kaltevuus on vähintään 1:3 tai jyrkempi, alumiinpellin alla riittää myös harvalaudoitus, aivan kuten teräspellinkin kohdalla.

Katsannon yhteydessä käsiteltiin myös katteen muita ominaisuksia. Kävi ilmi, että alumiinikatto on keveydestään huolimatta peltikatetta hiljaisempi. Lumenpidätyskyvyssä ei sinänsä ole eroa, lumi putoaa alumiinikatolta siinä missä peltikatteeltakin. Alumiinkatteessa voi käytää samoja kattoturvatuotteita kuin konesaumatussa peltikatteessa. Tuotteiden pintakäsittely on niin hyvä ja kestävä, ettei galvaanisia sähköpareja pääse syntymään.