Vihdin Nummelaan rakentuu lähivuosina trendikäs pienten ok-talojen asuinalue. ”Haluamme vastata paremmin tämän päivän asumistoiveisiin yhteisöllisellä ja pikkukaupunkimaisuutta ilmentävällä alueella kävelyetäisyydelle palveluista”, kertoo maankäyttöinsinööri Petra Ståhl. Alueelle kaavoitetaan pieniä omakotitaloja pienille tonteille, mikä tekee asumisesta kohtuuhintaista. Hanke huipentuu kesällä 2020 järjestettävään Kotinäyttelyyn.

Yksi hankkeen lähtökohdista oli pääkaupunkiseudun kehyskuntien viime vuonna julkaisema selvitys asumisesta vuonna 2040: Pikkukaupunkimaiset asuinyhteisöt kukoistavat monimuotoisuudellaan.

”Selvityksen mukaan asumiseen liittyvät toiveet ovat muuttuneet. Haluamme Vihdissä vastata näihin toiveisiin, ja luoda Sepänpihan alueelle uudenlaista, tulevaisuuden pientaloasumista”, toteaa Petra Ståhl. Kehittämishankkeen tavoitteena on selvittää mitkä asiat asumisessa ovat tärkeitä. ”Kaavaprosessi on perinteistä huomattavasti vuorovaikutteisempi, sillä alueen suunnitteluun halutaan osallistaa myös tulevat asukkaat.” Yhteisöllisyyden syntymistä edistetään muun muassa alueelle suunnitellulla korttelipihalla, josta tulee keskeinen ja luonteva kohtaamispaikka kaiken ikäisille.

Alue on lähellä Nummelan palveluita ja kävelyetäisyydeltä löytyvät esimerkiksi kaupat, päiväkoti ja koulu. Alueelle on suunniteltu omakoti-, pari- ja rivitalojen lisäksi myös luhti- ja pienkerrostaloja. Vaikka alue on lähellä keskustaa, se on myös luonnonläheinen.

Tontit tulevat olemaan kooltaan Vihdin mittapuun mukaan pieniä, 400-600 neliömetriä. Tonttien rakennusoikeudeksi on kaavailtu 100-120 kerrosneliömetriä.

”Viime vuosina pienten, lähellä palveluita sijaitsevien omakotitalotonttien kysyntä on ollut kasvussa. Monet eivät enää välttämättä kaipaa isoa pihaa, vaan haluavat panostaa muuhun asumiseen ja elämiseen”, kertoo Petra Ståhl.

Alueen asemakaava hyväksytään huhtikuussa ja kunnallistekniikka toteutetaan vuosina 2018-2019. Valmiiseen alueeseen pääsee tutustumaan kesällä 2020, jolloin alueella järjestetään Sepänpihan Kotinäyttely.

Vihti on ensimmäinen Uudenmaan kunta, jonne rakentuu uusien asumistrendien mukainen yhtenäinen pienten omakotitalojen alue. Vihti on vuonna 2018 KUUMA-kuntien puheenjohtajakunta ja hanketta seurataan mielenkiinnolla muissakin pääkaupunkiseudun kehyskunnissa.