Asuntosäätiö modernisoi ilmanvaihdon kymmeniin kohteisiinsa ja saavutti merkittävät säästöt lämmitysenergian kulutuksessa sekä paransi sisäilman laatua kiinteistöissään.

Asuntosäätiö aikoo uusia myös muihin kiinteistöihinsä älykkään ilmanvaihdon peruskorjausten yhteydessä hyvien kokemusten pohjalta. Asuntosäätiö kuuluu Suomen suurimpiin asuinkiinteistöjen omistajiin.

Digitaalisuus on muuttanut voimakkaasti ilmanvaihdon mahdollisuuksia, kun älyteknologian avulla ilmaa voidaan ohjata tehostetusti sinne, missä ilmanvaihtoa kulloinkin tarvitaan.

Ihmisten erilaiset elämänrytmit sekä koronan myötä lisääntynyt etätyö ovat entisestään lisänneet tarvetta päivittää ilmanvaihtojärjestelmiä muuttuneisiin tarpeisiin. Perinteisesti Suomessa ilmanvaihtoa on säädelty tiettyihin kellonaikoihin sidottujen oletusten mukaisesti, mutta nykyään katseet ovat tarpeenmukaisessa ilmanvaihdossa. Tarpeenmukainen ilmanvaihtojärjestelmä vastaa reaaliaikaisesti ilmanvaihdon todelliseen tarpeeseen.

– Ilmanvaihto on ennen elänyt kello kaulassa. Aamulla ja iltapäivällä tehostetaan, mutta siinä välissä on menty perusilmanvaihdolla. Eiväthän kaikki ihmiset enää tänä päivänä noudata tuota kaavaa, ilmanvaihtoalan tuotteita ja palveluita tarjoavan Cervin toimitusjohtaja Petri Valve huomauttaa.

Ilmanvaihdon anturit mittaavat lämpöä ja hiilidioksidia

Perusnyrkkisääntönä on, että tehostettua ilmanvaihtoa tarvitaan silloin, kun kiinteistössä on ihmisiä ja perusilmanvaihto puolestaan riittää silloin, kun kiinteistö on tyhjillään.

– Kiinteistöihin asennetaan ilmanvaihtojärjestelmä, jonka anturit havainnoivat muun muassa lämpöä, kosteutta, hiilidioksidin määrää sekä ilmanpainetta. Näiden avulla älykäs ilmanvaihtojärjestelmä voi reaaliaikaisesti tehostaa tai vähentää ilmanvaihtoa. Tämän avulla myös järjestelmän etäseuranta ja -huolto onnistuvat Cervissä. Puhumme olosuhdetekniikasta, sillä siitähän tässä on nimenomaan kyse, Valve kertoo.

– Ilmanvaihto kuluttaa luonnollisesti energiaa, jolloin myös sen turha tehostaminen on paitsi rahanhukkaa tänä päivänä myös melko vastuutonta, Valve muistuttaa.

Tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon siirtyminen ei investointina ole suuri, jos ilmanvaihtojärjestelmä on muuten nykyaikainen. Investointi maksaa itsensä takaisin jopa kahdessa vuodessa.

Asuntosäätiö paransi satojen asukkaiden sisäilmaa ja säästi merkittävästi

Asuntosäätiöllä tarpeenmukaisen, älykkään ilmanvaihdon kehittäminen aloitettiin jo muutama vuosi sitten. Tämän jälkeen ilmanvaihtojärjestelmien modernisointia on tehty Cervin kanssa jo kymmenissä Asuntosäätiön kohteissa ja noin 100 huippuimuria sisältävää keskitettyä poistoilmanvaihtojärjestelmää on asennettu.

– Halusimme taata asukkaillemme hyvän sisäilman ja pohdimme ratkaisua, miten saisimme ilmanvaihdon vastaamaan todellisia tarpeita. Löysimme ratkaisun, joka paransi paitsi sisäilman laatua, säästi myös merkittävästi energiakustannuksissa, Asuntosäätiön kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki kertoo.

Modernisoinnin vaikutukset energiankulutukseen ovat jo nyt olleet merkittäviä ja todelliset säästöt nähdään, kun pandemia-aika on ohi ja ihmiset palaavat ainakin osittain normaalimpaan arkeen kodin ja työpaikan välillä.

Asuntosäätiön kerryttämät säästöt ovat muodostuneet datan tehokkaalla hyödyntämisellä. Käytännössä anturit keräävät sisäilmaolosuhteista tietoa järjestelmään, joka optimoi energiatehokkuutta.

– Parhaimmillaan olemme saavuttaneet esimerkkikohteessamme, Aallonmerkissä, jopa 30 % säästöt lämmityskustannuksissa yhdistämällä tarpeenmukaisen ilmanvaihdon älykkääseen lämmitykseen. Tähän kun liittää investoinnin nopean takaisinmaksuajan, voi kyllä sanoa, että olemme todella tyytyväisiä, Jalomäki summaa.

Lue lisää:

Olitko aamulla väsynyt? Syynä voi olla kodin huono ilmanvaihto

Helppo 10 minuutin testi paljastaa ilmanvaihdon tilan

Ilmanvaihtojärjestelmä pitää huoltaa säännöllisesti – pelkkä suodattimien vaihto ei riitä

 

 

 

Case Aallonmerkki 
Aallonmerkki on yksi Asuntosäätiön pilottikohteista, jossa tarpeenmukaista ilmanvaihtoa ja älykästä lämmitystä lähdettiin kehittämään. Kohteessa saavutettiin merkittävät kokonaisenergian säästöt ja parannettiin asukkaiden viihtyvyyttä roimasti.

Säästöt: 
Kokonaisenergiakulutuksen kustannukset ennen parannuksia:
2014: 65 950 €

Kokonaisenergiakulutuksen kustannukset parannusten jälkeen:
2018: 46 447 €
2019: 47 014 €