Valkoinen on valttia suomalaisissa kodeissa, sillä skandinaavinen sisustusperinne on meillä vahva. Värien maailmaan kannattaa kuitenkin tutustua, sillä siitä riittää iloa moneen makuun.

”Skandinaavisen minimalistinen sisustustyyli on syvällä sisustusperinteessämme”, kertoo värisuunnitelija Virpi Fabritius.

”Ennen se saattoi kertoa talon asukkaiden statuksesta, mutta nykyisin siitä on tullut jokaisen saavutettava, selkeä sisustusmalli. Kotien värimaailma on yleensä neutraali, valkoista rytmitetään muun muassa mustalla, harmaalla ja vaaleilla puun sävyillä”, Fabritius jatkaa.

Hän innostaa ihmisiä olemaan rohkeampia värien suhteen. Harkittu väripilkku, kuten tehosteseinä, ei tee puhtaan valkoisesta sisustuksesta ”sekaista, likaista tai tunkkaista”, vaan saattaa antaa tilaan kaivattua ryhtiä ja piristystä.

Näin väri muutta kodin ilmettä

1 Tehosteväriseinä sijoitetaan usein makuuhuoneeseen sängyn päätyseinälle. Yhtä hyvin väri voisi olla jalkopään seinässä. On mukava katsella kaunista tapettia tai väriä heti herättyään.

2 Pitkä ja kapea huone voi tuntua käytävämäiseltä. Viileät ja vaaleat värit seinissä ovat keveitä ja leventävät tilaa. Samoin tekevät pystysuuntaiset maalatut tai tapetoidut tehosteet.

3 Avarat pohjaratkaisut voivat luoda huonekaluhallimaisen vaikutelman. Väreillä voi luoda isoon tilaan erilaisia intiimejä ”tiloja”. Väriä voi olla myös lattiassa.

4 Ihmisen kulkemista tiloissa voidaan ohjata värein ja valoin. Kodin valaistut näkymät kutsuvine väreineen ja kalusteineen ohjaavat jo ulko-ovelta asti.

5 Vastavärit toimivat aina sisustuksessa pieninä ripauksina: sininen ja oranssi, punainen ja vihreä, keltainen ja violetti.

6 Ruskea ja sen eri sävyt sopivat yhteen lähes kaikkien värien kanssa.

7 Harmonisen värimaailman suunnittelu: Valitse kodin värimaailma niin, että käytössä on kaksi kolme väriä, joiden eri sävyjä voidaan sitten käyttää kodin eri pinnoilla.

8 Harmaa väri on niin sanottu kameleontti. Se muuttuu ympärillä olevien värien myötä vaaleanpunaiseksi, ukkospilven siniseksi, vihertäväksi tai ranskanpastillin violetiksi.

9 Ennen lopullisen maalisävyn päättämistä kannattaa aina tehdä koemaalaus noin neliön kokoiselle seinän alueelle. Maalin kuivuttua väriä on hyvä tarkastella eri valaistusolosuhteissa.

10 Tärkeintä on käyttää kotona omia mielivärejään, olipa trendi mikä tahansa.

Vinkit antoi Virpi Fabritius, Vee-Style