Elokuussa 2018 avattu Taidemuseo Amos Rex on Vuoden 2018 Betonirakennepalkinnon voittaja. Palkintoperusteina olivat taitava arkkitehti- ja rakennesuunnittelu sekä laadukas rakennuttaminen ja toteutus.

Amos Rex on palkintolautakunnan mukaan oivallinen esimerkki betonin käytöstä, jossa museokokonaisuuden muunneltavat sisätilat sekä erityisesti museon vaativat maanalaiset rakenteet että maanpäälliset kupolirakenteet korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia. Palkintoperusteluissa kiitellään kaikkien osapuolten toimivaa yhteistyötä ja osaavaa betonin käyttöä, jolla on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja taitavilla detaljeilla varustettu kiinnostava arkkitehtoninen kokonaisuus.

Amos Rexin on suunnitellut JKMM Arkkitehdit Oy ja sen rakennuttaja on Föreningen Konstsamfundet R.F.

Pilaritonta tilaa maan alla

Kohteen arkkitehtuurin ja toiminnallisuuden tavoitteena oli avoin ja yhtenäinen tila, jossa myös luonnon valo pääsee leikkimään taidemuseon päälle nousevien kupolien ja kupoleissa olevien valoaukkojen kautta. Swecon suunnittelemat teräsbetoniset paikalla valetut kupoliholvit ovat mahdollistaneet maan alle laajat pilarittomat tilat näyttelyiden toteutukseen ja maan päälle ne muodostavat kumpareineen, kumpuineen ja kattoikkunoineen avoimen oleskelutilan kaupunkilaisille.

”Kupolit ovat suunnittelijoidemme upea, innovatiivinen taidonnäyte. Ne on suunniteltu jälkijännitetyillä rengaspalkkirakenteilla, joiden avulla säilytimme avoimen tilan idean varmistaen samalla rakenteen turvallisen toiminnan ja kantokyvyn”, kertoo voitosta iloinen hankkeen rakennesuunnittelija Janne Hanka Swecolta.

Kupolien jännevälit ovat pisimmillään 32 metriä ja niiden rakenteissa on hyödynnetty materiaalin maksimaalista puristuslujuutta ja betoniteknologiaa. Vaativa geometria haastoi niin hankkeen rakennesuunnittelijat kuin arkkitehditkin.

Vuoden Betonirakenne -palkinto jaetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -laadukasta rakentamista. Kilpailun järjestää Betoniteollisuus ry. Palkinto on jaettu vuosittain jo vuodesta 1970 lähtien.