Antibakteeriset kodin pintamateriaalit ovat alkaneet kiinnostaa niin rakentajia ja remontoijia kuin materiaaleja valmistavia yrityksiä.

Bakteerit ja virukset ovat aina kuuluneet elämäämme, mutta koronan myötä ne halutaan putsata entistä tarkemmin pois pinnoilta.

Kotona bakteereja on totuttu torjumaan puhdistusaineilla. Antibakteerisia käsittelyjä on kuitenkin alettu tehdä myös kuluttajille suunnattuihin kodin pintamateriaaleihin, kuten laattoihin, parketteihin ja tekstiileihin.

Antibakteerinen käsittely voidaan tehdä kodin pintamateriaaleihin erilaisilla kemiallisia yhdisteillä. Se voidaan lisätä tuotteeseen jo tuotantoprosessissa tai jälkikäteen valmiiseen tuotteeseen lisättävällä pintakäsittelyllä.

Metalli-ionit vaikuttavat erilaisten bakteerien rakenneosien ja solurakenteiden, kuten entsyymien, proteiinien, solukalvojen ja DNA:n kanssa. Näin proteiinien ja entsyymien toiminta estyy, DNA vaurioituu ja pöpöt kuolevat. Metalli-ionin vaikutus säilyy tuotteessa koko sen teknisen käyttöiän ajan.

Yleisimmin antibakteerisissa pintakäsittelyissä käytetään hopeaioneita, mutta käsittely voidaan tehdä myös esimerkiksi tinadioksidilla.

Korona lisännyt kiinnostusta

K-Raudoissa myynnissä oleviin Marazzin Carácter- ja Plaza-laattasarjoihin anti­bakteerinen käsittely tehdään hopeaionisoinnilla.
Hopeaionilisäainetta lisätään Marazzin laattoihin keramiikan tuotantovaiheessa ennen kuin ne poltetaan 1 200 asteessa. Näin laattaan jää pysyvä käsittely.

”Nämä antibakteerisiksi käsitellyt laatat tulivat meille myyntiin viime kesänä. Korona on selkeästi herättänyt niin laattavalmistajien kuin kuluttajien kiinnostuksen antibakteerisiin ominaisuuksiin”, kertoo keraamisten laattojen tuotepäällikkö Virpi Korhonen Keskolta.

”Uskon, että antibakteeristen pintamateriaalien kysyntä tulee kasvamaan. Useat valmistajat ovat jo tuoneet markkinoille uusia tuotteita. Me seuraamme tilannetta mielenkiinnolla”, Korhonen jatkaa.

RTV:n valikoimista löytyvässä Casalgrande Padana -laatassa on myös ho­peal­la tehty antibakteerikäsittely.

”Se toimii tehokkaasti kaikissa olosuhteissa – kuivassa, kosteassa, pimeäs­sä, valoisassa – kun antibakteerinen ominaisuus ei tarvitse UV-säteitä aktivoituakseen”, kertoo RTV:n kohdelattioiden osastopäällikkö Aapo Lindfors.

laatta

K-Raudan Lasitettu italialainen Carácter porcellanato -laatta käy lattiaan ja seinään.

Antibakteeriset ominaisuudet pinnalle tai syvemmälle

Timberwisen ja Parlan parketteihin on voinut viime syksystä lähtien saada erikoistilauksesta tehtävän antibakteerisen pintakäsittelyn. Pintakäsittelyaineeseen (lakka tai öljyvaha) lisätään antimikrobista lisäainetta, joka vapauttaa hopea­ionia. Vaikutus säilyy koko tuotteen teknisen käyttöiän ajan, mutta jos parketin pinnan lakkaa tai hioo, häviää myös anti­bakteerinen ominaisuus.

Iskun antimikrobisessa ISKU+-huonekalumallistossa kaikki merkittävät kosketuspinnat ovat joko bakteereita eliminoivia tai estävät niiden kasvua. Valmistusmateriaaliin saostetaan hopeaa sisältäviä lisäaineita, jotka eliminoivat bakteereja huonekalun pinnalta. ISKU+-huonekalut on tarkoitettu julkitiloihin, ja niitä on käytössä kouluissa, toimistoissa ja monitoimitiloissa.

lattia

Timberwisen parketteihin on viime syksystä alkaen voinut tilata antibakteerisen käsittelyn

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 9/21. Lue koko artikkeli digilehdestä.

Lue lisää:

Kova kivi- ja laattapinnat puhtaiksi

Näin huollat parkettia ja korjaat pienet naarmut