Vaikka klapien teko onkin jo aika lailla koneellistettu, niin kunnon hakkuupölkkyä tarvitaan silti.

Yksinkertainen, helppo ja halpa ratkaisu on kiinnittää hakkupölkky kallioon tai isoon kiveen. Työhön tarvitset järeän poran, harjaterästä tai ison pultin, jonkinlaisen lyöntivälineen, rälläkän ja hetkeksi jonkun vapaaehtoisen kaverin.

Pultti kallioon tai kiveen

Poraa kallioon tai kivenjärkäleeseen noin 10–16 mm:n terällä reikä, joka ulottuu kymmenkunta senttiä kallion tai kiven sisään. Reiän on oltava niin tiukka, että kiinnityspultti tai harjateräs uppoaa sinne vain lujasti lyömällä.

Jos aukosta tuli vahingossa väljähkö, käytä tiivistykseen esimerkiksi kemiallista ankkurointimassaa. Kun rautapultti on kiinni alustassaan, katkaise rälläkällä sen ”hattu”, mikäli sellainen siinä vielä on. Kiinnitystapin pitää olla niin pitkä, että sen ulottuu kymmenisen senttiä kallioon ja tuplasti pidemmälti puupölkyn sisään.

Aseta sitten hakkupölkyksi valitsemasi pölli tapin päälle, että saat merkattua pölliin tehtävän reiän suurin piirtein pölkyn keskelle. Tässä tarvitset kaveria joko lekan tai kirveen varteen tai pitelemään pölliä. Kun lyöt pölkkyä napakasti, jättää tappi jäljen pöllin alapuolelle.

Sen jälkeen poraat pölkkyyn merkin kohdalle kolon, joka on syvyydeltään kivestä esiin pistävän kiinnitystapin pituinen ja yhtä tiukka. Sitten naputtelet pölkyn kiinni alustaansa. Sitä ei tarvitse paukuttaa edes alas asti, sillä puita hakatessa pölli painuu joka tapauksessa alemmaksi.

Tarkista työkorkeus

Hakkuupölkky voi olla minkä korkuinen tahansa, joten voit varmistaa itsellesi juuri sopivan työasennon. Kiveen ankkuroitu pölkky on tukeva, työ edistyy ja ärräpäitäkin säästyy.

Pehmeään maaperään kiinnitys onnistuu siten, että maan sisään menevää harjaterästä käytetään reilusti enemmän, jopa metrin verran. Kovin höttöisessä maassa kiinnityskohtaa voi kaivaa auki ja täyttää kolon hiekalla.

Jos haluat hienosäätöä, niin pölkyn alaosan voi muotoilla alla olevan kiven tai maanmuodon mukaan, mutta se ei ole välttämätöntä.

Koehakkuun jälkeen huomaat, mitä selkäsi tykkää pöllin korkeudesta. Liian korkeaa on helppo madaltaa, joten korkeus on hyvä arvioida hiukan yläkanttiin. Liian matalan pätkän saat pilkkomalla irti kiinnitystapista ja voit vaihtaa sen sopivampaan.

Lue koko artikkeli TM Rakennusmaailman numerosta 5/17.